مجلس ایران دات كام

تجارت چراغ خاموش اهدای تخمک معامله ای برای فروش مادری

تجارت چراغ خاموش اهدای تخمک معامله ای برای فروش مادری

به گزارش مجلس ایران دات کام «بانوان زیر ۳۰ سال، با اهدای تخمک، ۴ میلیون دریافت کنید» جمله نوشته شده روی برگه شیشه ایستگاه اتوبوس است؛ باآنکه نرخ تعیین شده در آن بسیار پایین است و با جست وجو در فضای مجازی میتوان نرخ چند برابری هم برای آن پیدا کرد، اما هر زن جوانی با عبور از کنار ایستگاه اتوبوس، نگاهی به آن انداخته و شاید در ذهن خود هم به معامله پنهانی در اینباره فکر کند.


به گزارش مجلس ایران دات کام به نقل از ایسنا، از آنجایی که زیر سایه نبود قوانین شفاف و نظارت قوی بر هر فرآیندی، امکان سوءاستفاده و ایجاد واسطه هایی برای دلالی فراهم می شود؛ مدتهاست فرایند اهدای تخمک هم که تصور می شد با اهداف «دگردوستانه» انجام می شود، تبدیل به تجارتی چراغ خاموش برای زنانی شده که این گونه تأمین معاش می کنند و گاها در تبلیغات آن هم از این عرصه رها شده تجاری، بعنوان «فرصت شغلی» برای زنان جوان یاد می شود.
اشتراک حس مادری و فراهم کردن شرایط مادر شدن برای هم نوع خود، رفتاری شایسته تقدیر است که انتظار می رود با اهداف «دگر دوستانه» هم انجام شود؛ در این میان اما به قول کارشناسان در سایه خلاء قوانین و سکوت مراکز درمانی که واقف به این امر هستند، پای سودجویان و دلالان به این عرصه باز شده است و با تبلیغاتی که برای آن انجام می دهند، تلاش در ترغیب زنان برای انجام این کار دارند.
گویا فقر اینبار از چهره و روی زنانه خود وارد عرصه شده و زنان جوان ۱۸ تا ۳۵ ساله که مطابق با آمار همواره نرخ بیکاری بیشتری را نسبت به مردان تجربه کرده اند وارد این چرخه شده و در معامله ای پنهانی امکان مادری را در ازای چهار تا هشت میلیون و گاها ارقامی بیشتر به اشتراک می گذارند.
آنچه در این میان نگران کننده است، تغییر فرایند دگر دوستانه اهدای تخمک به فرایند تجاری و ترغیب زنان برای پیوستن به این عرصه به ظاهر شغلی است که تا آن زمان که پای نظارت قوی قانون به میان نیاید، امیدی به اصلاح آن نیست. از طرفی با وضع قوانینی برای ترغیب جوانان به فرزندآوری و اعطای مشوق های مختلف همچون مشوق های مالی برای این امر، بیم از آن می رود که این عرصه دلالی هم قوت گیرد؛ کما این که با چرخی در فضای مجازی میتوان متوجه شد که این فرایند دلالی تنها به «اهدای تخمک» معطوف نشده و در اهدای «جنین» و «رحم اجاره ای» هم رد پایش دیده می شود.



تجاری شدن «اهدای تخمک» و واسطه هایی که از قِبَل آن سود می برند و سکوت مراکز درمانی

دکتر سیمین کاظمی، جامعه شناس حوزه زنان و پزشک در این زمینه با اعلان اینکه اهدای تخمک هم اکنون کاملاً تجاری شده و بازاری پیرامون آن شکل گرفته است که واسطه ها در آن نقش فعال دارند و از قِبَل آن سود می برند، به ایسنا اظهار داشت: واسطه گری و دلالی برای اهدای عضو یک امر شایع است که به اهدای تخمک هم تسری پیدا کرده است. اهدای تخمک یک عرصه رها شده و بدون چارچوب قانونی است که راه را برای فرصت طلبی و سودجویی عده ای از دلالان و واسطه های اطراف مراکز درمانی باز کرده است. بنظر می رسد برخی مراکز درمان ناباروری از فرایند نحوه پیدا کردن اهدای تخمک آگاه هستند، اما عملاً سکوت کرده اند، چون منافع آنها ظاهرا در این سکوت و فقدان شفافیت بیشتر تأمین می شود.
این جامعه شناس، افزود: هم اکنون تبلیغات پیرامون اهدای تخمک زیاد است و حتی ازسوی برخی سودجویان بعنوان «فرصت شغلی» هم یاد می شود. متاسفانه گسترش فقر و بیکاری گسترده زنان و بدتر شدن وضعیت اقتصادی باعث افزایش تعداد زنانی شده است که مجبورند برای تأمین معاش به این موضوعات متوسل شوند، بدون این که تحت حمایت قانون و جامعه قرار گیرند.
عضو گروه جامعه شناسی پزشکی و سلامت انجمن جامعه شناسی ایران با اعلان اینکه اطلاعات اهداکنندگان و گیرندگان تخمک به صورت محرمانه است و خصوصاً گیرندگان برای جلوگیری از ادعاهای بعدی ترجیح می دهند، هویت دو طرف مخفی باشد، اشاره کرد: تاجایی که اطلاع دارم برای اهدای تخمک چارچوب قانونی وجود ندارد ولی برای اهدای جنین قانونی تصویب شده است که آن هم ناظر به نگرانی های شرعی در مورد تولید جنین و خصوصیت ها و تکالیف زوج های گیرنده جنین است. در مراکز درمان ناباروری اهدای تخمک بعنوان یک روش درمان ناباروری خانمهایی که در تخمک گذاری مشکل دارند پیشنهاد می شود ولی قانون در مورد اهدا کننده تخمک، سکوت کرده است و حتی در زمره اهدای عضو از انسان زنده قرار نمی گیرد. هر چند که قانون به صورت کلی درباره اهدای عضو از انسان زنده هم کلاً سکوت کرده است. تقریباً میتوان اظهار داشت که همانند اهدای خون انتظار می رود که اهدای تخمک هم بر مبنای انگیزه های دگردوستانه صورت گیرد، در حالی که حقیقت با این انتظار متفاوت می باشد.
این پژوهشگر مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در پاسخ به این پرسش که آیا نرخ اهدا تخمک برای زنان دارای خصوصیت های ظاهری خاص نظیر چشمان رنگی بیشتر هم هست؟، اظهار داشت: وقتی اهدای تخمک تحت مناسبات تجاری و بازار صورت گیرد و بدن انسان و اعضا و اجزایش به کالا تبدیل می شوند و از طرف دیگر در یک طرف این فرایند فروشنده و طرف دیگر خریدار قرار دارد، دور از انتظار نیست که خریدار برای کالایی که خریداری می کند، خصوصیت هایی را هم تعیین کند چونکه خانواده ای که مقرر است یک بچه را با روش های پزشکی و پرداخت پول تولید نماید، این حق انتخاب را برای خود محفوظ می داند که محصول تولید شده، زیبا هم باشد و نیمی از این زیبایی مقرر است از سوی تخمک تعیین شود. در جامعه هم زیبایی به یک ارزش مهم تبدیل گشته است چنانکه والدین از پیش از تولد فرزند برای زیبا شدن او به انحای مختلف تلاش می کنند، تاکید بر زیبا بودن اهدای کننده تخمک بخشی از این تلاش است.
به قول این پزشک، باآنکه اهدای تخمک از نظر پزشکی بی خطر است اما هر فرایند غیرشفاف می تواند تبعات و پیامدهایی برای افرادی که درگیر آن می شوند داشته باشد.
کاظمی در انتهای سخنان خود با تاکید بر ضرورت نظارت قوی بر پدیده مذکور و شفافیت قانون دراین زمینه، اضافه کرد: مقابله با این امر وقتی امکان دارد که اهدای تخمک و رحم جایگزین بعنوان اهدای عضو از انسان زنده در نظر گرفته شوند و قوانینی برای آنها در نظر گرفته شود. قوانینی که تضمین کننده آن باشد که اهداکننده فقط با انگیزه های دگردوستانه دست به چنین کاری می زند و نه زیر فشار مالی و در شرایط تنگدستی، چنین شکلی از اهدا وقتی محقق می شود که مشکل فقر در جامعه حل شده باشد که فعلا چنین انتظاری بیهوده بنظر می رسد.



1400/08/22
11:03:05
0.0 از 5
3671
تگهای خبر: اقتصاد , تبلیغ , تصویب , قانون
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳