یادداشت، امیر ابراهیم رسولی
مهندسی هیئت رئیسه مجلس یازدهم
به گزارش مجلس ایران دات كام گرچه بسیاری واژه مهندسی را درحوزه سیاسی منفی تلقی می كنند اما معتقدم اگر در تركیب هیئت رئیسه مجلس مهندسی منطقی و كاربردی صورت نگیرد عواقب ناگواری مجلس دهم تكرار خواهد شد.
خبرگزاری مهر، گروه سیاست، امیر ابراهیم رسولی: با نزدیک شدن به آغاز فعالیت مجلس یازدهم، به نظر می آید نخستین اقدام در روز افتتاحیه، انتخابات هیئت رئیسه است. این مساله در کارآمدی مجلس آتی موثر و اهمیت فراوان دارد. با روشن شدن فضای اقبال اکثریت به رئیس تلاش ها برای ترکیب هیئت رئیسه روز به روزافزون می یابد.
گرچه بسیاری واژه مهندسی را درحوزه سیاسی منفی تلقی می کنند اما معتقدم اگر در ترکیب هیئت رئیسه مجلس مهندسی منطقی و کاربردی صورت نگیرد عواقب ناگواری مجلس دهم تکرارخواهد شد، بنابراین اهمیت ترکیبی قوی و کاربلد می تواند موجبات تحول را رقم زند.
این مهندسی جز با بصیرت و بینش عمیق تک تک نمایندگان میسر نخواهدشد. توجه به برخی نکات در این اقدام می تواند موجبات پدیدآمدن مدیریتی قوی در مجلس یازدهم را فراهم آورد.
۱) هماهنگی حداکثری
جمع ۱۲ نفری اعضای هیئت رئیسه باید در مدیریت مجلس با یکدیگر هماهنگ بوده و ساز ناکوک نزند. این بدین مفهوم نیست که همگی باید صاحب یک فکر و ایده باشند، بلکه می تواند تلفیقی از نظرات مختلف اما باتفاهم دراصول و مشی مدیریتی نسبت به رویکرد اداره مجلس عمل کنند. نگاه های خاص و شخص محور آفت؛ و خرد جمعی کلید این هماهنگی خواهد بود.
۲)تجربه وتخصص؛ نه جوانگرایی
شاید به مزاق برخی خوش نیاید اما بعنوان جوانی که با مقوله پارلمان آشنایی کامل دارم معتقدم هیئت رئیسه مجلس زمین اجرای شعار جوانگرایی نیست. گرچه حضور یک جوان می تواند مفید و امتیازاتی به دنبال داشته باشد، اما اینکه هیئت رئیسه جولانگاه جوانان تازه مجلس راه یافته شود امری خطاست.
تجربه نمایندگی و قانونگذاری و درعین حال سوابق اجرایی عامل مهم افراد حاضر در هیئت رئیسه به خصوص کارپردازان؛ منشی ها و نواب است. جدا از شخص رئیس که شخصیتی کاریزما و مدیریتی ست بقیه باید کارفنی هیئت رئیسه را بدانند تا امور صحن علنی به خوبی جلو رود. بنابراین مهندسی ترکیب باید برمبنای تجربه گرایی و تخصص انجام شود؛ اینگونه ست که نتایج آن در تحول مجلس و کارآمدی نمایان خواهدشد.
۳) عدم تعارض با شخص رئیس
رئیس مجلس هرکه باشد مسئولیت مدیریت مجلس با اوست و باید پاسخگوی نمای کلی و جزئی بوده و سهمش در قضاوت های آخر دوره بیشتر از دیگر افراد است. افرادی که به هر علت با رئیس درتعارض نظری و عملی هستند مخل اداره درست و عملکرد مطلوب هیئت رئیسه خواهند شد. این نکته ی ظریف به مفهوم عدم عرضه نظر مخالف رئیس در هیئت رئیسه نیست بلکه اتفاقا افرادی با نظرات مختلف مفید هستند، اما تعارضات سیاسی ست که کار را از مسیر درست مدیریتی به حاشیه پردازی خواهد برد و نزاع و تعارض دودش به چشم همه نمایندگان وکلیت مجلس خواهد رفت.
۴) جامعیت ترکیب
ترکیب هیئت رئیسه باید چنان جامعیتی داشته باشد تا همه نمایندگان خویش را درمدیریت مجلس سهیم بدانند. به صورت صریح باید ترکیب شامل یک استان خاص، یا یک بینش خاص نباشد. وجود افراد از استان های مختلف باتخصص های متنوع و یا اقشار متفاوت می تواند حس همگرایی نمایندگان را با مدیریت مجلس افزون کند و هیئت رئیسه را از خود بدانند. چنین رویکرد جامع محوری ست که نگاه بالا به پایین را می زداید و صمیمیت و وفاق را میان هیئت رئیسه و نمایندگان به اوج خواهد رساند. درچنین فضایی کارایی عملکرد افزون می شود.
مهندسی هیئت رئیسه مجلس یازدهم می تواند برمبنای عوامل فوق و یا نکاتی دیگر ازین دست موجبات کارآمدی و تحول را فراهم آورد. قوم گرایی؛ ترجیح منافع شخصی؛ رفیق بازی و قدرت طلبی آفت ترکیب هیئت رئیسه خواهد بود.
و در نهایت وظیفه راهبردی هیئت رئیسه در قبال تحول و کارآمدی آنهم در تعامل با دولت و پاسخگویی در مقابل جامعه ایجاب می کند، در مهندسی ترکیب، جدی گرفته شود.
منبع: مجلس ایران دات كام
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب