مجلس ایران دات كام
نگاهداری:

مجلس یازدهم مؤسس مجلس نوین در کشور است

مجلس یازدهم مؤسس مجلس نوین در کشور است

به گزارش مجلس ایران دات کام، رئیس مرکز پژوهش های مجلس اظهار داشت: تحول از مجلس سنتی به نوین، نیازمند پیشران هایی با ابزارهای فناورانه و نوآورانه است.



به گزارش مجلس ایران دات کام به نقل از مهر، بابک نگاهداری، امروز (پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳) در آئین اختتامیه دوره سوم پارلمان دانشجویی که به همت مرکز نوآوری قوه مقننه برگزار شد، اظهار داشت: قالیباف، ریاست محترم دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی، از آغاز کار تاکید داشتند که بحث تحول از مجلس سنتی به مجلس نوین را در دستور کار خود قرار دهیم که تأسیس مرکز نوآوری و مجموعه فعالیتهایی نظیر پارلمان دانشجویی و اقداماتی نوآورانه از این دست و نگاههای دیگر هم با همین محوریت صورت گرفته است.
وی با اشاره به اینکه سرعت تحولات بگونه ای شده که سازوکارهای مجالس سنتی و با کارکردهای کند، پاسخگوی قانونگذاری دنیای جدید نیست، خاطرنشان کرد: ما مدام با مسائل نوپدید مواجه می شویم و این احتیاج به طرح قوانینی جدید با نگاههای نوین دارد.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس، خاطرنشان کرد: در نگاههای مجالس نوین حتی میتوان اظهار داشت که قوانین دائمی و پایدار که قبلاً بعنوان اصلی ترین دستاوردهای مجالس بشمار می رود در دنیای امروزی پاسخگو نخواهد بود و شاید نیاز باشد تا ابزارهای دیگری در این حوزه استفاده نماییم چونکه هر لحظه با پدیده های نوظهوری مواجه شویم و این لزوم حرکت از مجلس سنتی به مجلس نوین را یک اجبار می کند.
وی با اشاره به اینکه تحول از مجلس سنتی به نوین، نیازمند پیشران هایی با ابزارهای فناورانه و نوآورانه است، خاطرنشان کرد: اولین پیشران حرکت به سمت قانونگذاری ها و خط مشی گذاری های هوشمند است، این که فرآیند قانونگذاری در تمام مراحل آن از شناسایی مسائل تا تشخیص، طراحی، پیاده سازی، آزمون و پالایش، از انواع نوآوری ها و فناوری ها استفاده نماییم و قانونگذاری هوشمندی را شکل دهیم. مثلا لابراتوار های قانون را ایجاد نماییم که اینکار را در دفتر مطالعات حکمرانی مرکز پژوهش های مجلس با تشکیل لابراتوار حکمرانی و قانونگذاری آغاز کرده ایم. همینطور شبیه سازی های سیاستی با نقشه پویایی شناسی ابرچالش های حکمرانی کشور و شبکه علی و معلولی آن، اقدام دیگری در این حوزه است. ابزار قانونگذاری هوشمند را در چارچوب این لابراتوار ها و شبیه سازی ها فراهم می نماییم.
نگاهداری، دومین ابزار مقوله پیشران حرکت به سمت مجالس نوین را توجه به قانونگذاری های مشارکتی و تدریجی دانست و در تبیین آن اظهار داشت: شاید بهتر باشد به این سمت پیش رویم که کمتر بر روی قوانین ثابت پافشاری نماییم و کم کم قوانین آزمایشی یا قوانین مدت دار آزمایشی و مقرره گذاری های غیر رسمی و قوانین مبتنی بر اصول، متمرکز شویم. در کل به جای قوانین سفت و محکم، مقرره گذاری های غیر رسمی را تمرین نماییم.
وی، افزود: نگاههای مشارکتی مانند پارلمان دانشجویی با سیستم های یادگیرنده، یکی دیگر از پیشران های حرکت از مجلس سنتی به سمت مجلس نوین است.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس، تصریح کرد: با رویکردهایی نوآورانه ای که مجلس یازدهم و به تبع آن مجلس دوازدهم در پیش گرفته اند می توانیم مجلس یازدهم را مؤسس مجلس نوین در کشور به حساب بیاوریم.
وی یکی دیگر از پیشران های تحول از مجلس سنتی به مجلس نوین را رویکرد قانونگذاری داده محور برشمرد و خاطرنشان کرد: این که مجموعه حرکت هایی که در قانونگذاری انجام گیرد تا نظران نخبگان و خبرگان را به اشکال مختلف، پیش از تصمیم گیری جمع آوری کرده و برای ارتقای کیفیت قانونگذاری، افکار سنجی صورت دهیم، مرکز داده کاوی و رصدخانه پارلمان را راه اندازی نماییم، حرکت به سمت قانونگذاری داده محور است که در مجلس یازدهم مورد توجه قرار گرفته است.
نگاهداری، چهارمین رویکرد در مجالس نوین دنیا را نگاههای مردم سپارانه برشمرد و اظهار داشت: یکی از مشکلاتی که اغلب پارلمان های دنیا با آن مواجهند کاهش اعتماد مردم به مجالس کشورهاست و یکی از دغدغه ها پارلمان ها اینست که چگونه بتوانند اعتماد و مشارکت و انگیزه مشارکت در مردم در مسائل در ارتباط با پارلمان را بالا برند که برای این مهم سازوکارهایی چون متقاعدسازی فراگیر و بازی واری سازی، را تدارک دیده اند. مرکز نوآوری مرکز هم بازی کامپیوتری به نام داتا را در دست ساخت دارد که در آن میتوان عیناً مجلس را شبیه سازی کرد. سامانه های جمع سپاری مرکز در دوره یازدهم هم در همین راستا بود.
وی تصریح کرد: با اشاره به اینکه هرچقدر بتوانیم مجالس را مردم سپارانه تر اداره نماییم به سمت مجلس نوین حرکت خواهیم کرد. راه اندازی اندیشکده های حکمرانی و قانونگذاری و همینطور نشست های استماع نخبگانی در مرکز در حوزه های مختلف با حضور بخش های مختلف هم گام دیگری در این حوزه بود.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس، رویکرد پنجم بعنوان پیشران تحول از مجلس سنتی به مدرن را تورم زدایی از قوانین دانست و خاطرنشان کرد: حالا بالای ۱۲ هزار و ۵۰۰ قانون در کشور داریم که به دلیل تداخل قانون یا ناسخ و منسوخ بودن گاه زمینه سوءاستفاده از قوانین پدید می آید، ما در مرکز پژوهش های پروژه تنقیح قوانین با هوش مصنوعی را رقم زدیم که امیدوارم با استفاده از آن کیفیت قانونگذاری را بتوانیم ارتقا دهیم.
وی ششمین رویکرد تحول از مجلس سنتی به مجلس مدرن را در قسمت نظارت عنوان نمود و اظهار داشت: اهمیت نوآوری در نظارت کمتر از نوآوری در تقنین نیست. یک از اقدامات در حوزه نظارت، جایگزینی نظارت پیشینی به جای نظارت پسینی است یعنی به این صورت که به جای نظارت بر دولت پس از اجرای قانون به شکل سوال و تذکر و نگاههای بازرسی، بیاییم روی لوایح ارسالی دولت با نگاههای ارزیابی لوایح و قراردادن شاخصهای نظارتی، نظارت پیشینی داشته باشیم. یا ابزارهای ایجاد نماییم که نظارت، نظارت سیاستی و کارکردی و نه نظارت سیاسی و جناحی بشود.
نگاهداری، با اشاره به اینکه در مجلس یازدهم سامانه نظارت مردمی را راه‎اندازی کردیم، توضیح داد: اصل سامانه بوجود آمده ولی هنوز نهادینه نشده که امیدواریم در مجلس دوازدهم، به نتیجه مثبت خود برسد.
وی یکی از ابزارهای تحول و نوآوری در مجالس امروز را دیپلماسی پارلمانی عنوان نمود و اظهار داشت: هم اکنون دیپلماسی پارلمانی در مجالس نوین، یک بازیگر اصلی میدان است و هنوز در مجالس خود نتوانسته ایم دیپلماسی پارلمانی را به صورت قوی اجرا نماییم.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس، تصریح کرد: برای دستیابی به مجلس نوین، حتما باید روی دیپلماسی پارلمانی منطقه ای ابتکارات جدیدی داشته باشیم. ازاین رو باید روی تأسیس مجامعی چون تأسیس اتحادیه پارلمان های کشورهای محور مقاومت، حاشیه دریای خزر یا فارسی زبان، فکر و کار نماییم.
وی با اشاره به اینکه در دیپلماسی پارلمانی گروههای دوستی پارلمانی مختلفی داریم، اظهار داشت: هنوز نتوانسته ایم گروههای دوستی پارلمانی را مأموریت گرا طراحی نماییم که باید به سمت تدوین نقشه راه دیپلماسی پارلمانی با تعریف مأموریت های ویژه حرکت نماییم و از ظرفیت دیپلماسی پارلمانی حداکثر استفاده را بکنیم.
نگاهداری، در با اشاره به اینکه محور چهارم نوآوری باید روی امور نمایندگان محترم تمرکز داشته باشد، پایان تصریح کرد: با سازوکارهای سنتی و تعدد درخواست های مردم عزیز، دفاتر نمایندگان با نگاههای سنتی قابل اداره نیست، وقت آن شده تا با استفاده از نوآوری برای راه انداری دفاتر مجازی نمایندگان محترم اقدام نماییم و هوش مصنوعی را برای تحلیل درخواست های مردم از نمایندگان و همسو کردن این درخواست ها با نیازهای ملی به کار ببریم.




منبع:

1403/02/28
16:30:02
0.0 از 5
462
تگهای خبر: حكم , دولت , سیستم , طرح
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳