چرا زنان مبتلابه سرطان پستان در درمان خود مشارکت نمی کنند؟
به گزارش مجلس ایران دات کام، امروزه مشارکت فعال بیماران در روند درمان خود بخصوص برای بیماری های سختی نظیر سرطان، جایگاهی خاص در جهان یافته است. اما گاه دیده می شود برخی بیماران از چنین مشارکتی امتناع می کنند. محققان علل این اتفاق را در زنان مبتلابه سرطان پستان بررسی نموده اند.
به گزارش مجلس ایران دات کام به نقل از ایسنا، امروزه انتظارات بیمار و جامعه از تیم های درمانی تغییر یافته و بیماران، متقاضی همکاری با تیم درمان بوده و توقع دریافت اطلاعاتی در زمینه بیماری خود درکنار خدمات با کیفیت دارند. هم اکنون در خیلی از کشورها و سیستم های مراقبت های بهداشتی، مشارکت بیماران در تصمیم گیری به یک نیاز اساسی تبدیل گشته است و در صورت فراهم بودن شرایط، تصمیم گیری و انتخاب نوع درمان به وسیله بیمار صورت می گیرد. البته ازآنجاکه ترجیحات و ارزش های افراد با هم متفاوت می باشد، تصمیم گیری و نوع درمان باید با عنایت به این تفاوت ها صورت گیرد.
به قول محققان، شرط اصلی مشارکت بیمار در تصمیم گیری درمان، داشتن دانش و اطلاعات کافی در زمینه بیماری درکنار گزینه ها و شیوه های مختلف درمان است. اطلاعات مورد نیاز جهت افزایش مشارکت بیمار، علاوه بر توضیحات پزشک معالج و تیم درمان، از راه دسترسی به رسانه های عمومی، جزوه، لوح فشرده، کتاب و سایر روش ها باید در اختیار چنین بیمارانی قرار گیرد. همینطور تغییرات جدید اجتماعی سبب دسترسی به دانش و اطلاعات از راه اینترنت شده است. این امر شکاف و عدم توازن اطلاعات بین پزشک و بیمار را کمتر کرده است و بیماران می توانند با استفاده از این رسانه مهم، در رابطه با پیشرفت بیماری خود و انواع درمان آگاهی یافته و از حقوق خود و انتخاب های ممکن آگاه شوند.
این موضوع، توسط تعدادی از پژوهشگران کشورمان از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب و دانشگاه علوم پزشکی ایران مورد توجه واقع شده تا در مورد آن موشکافی بیشتری صورت دهند. این محققان در همین راستا، تلاش کرده اند در مطالعه ای پژوهشی به تعیین موانع مشارکت در درمان بیماران مبتلابه سرطان پستان در کشورمان بپردازند.
در این مطالعه کیفی که با همکاری ۱۵ نفر از پزشکان جراح پستان و ۳۰۰ نفر از بیماران مبتلابه سرطان پستان که به مطب و درمانگاه های پزشکان در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، تبریز، گیلان و کرمان مراجعه نموده بودند، انجام شده است، محققان از مصاحبه نیمه ساختارمند بهره برده و سپس داده های به دست آمده را مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار داده اند.
نتایج این پژوهش نشان داد که ترس و اضطراب بیماران، مهم ترین عامل در عدم همکاری و مشارکت ضعیف آنان در روندهای درمانی بشمار می رود. عدم آگاهی و اطلاعات ناکافی بیماران هم دومین مانع در مشارکت ضعیف در تصمیم گیری درمان بود.
به قول سمیه حسام، پژوهشگر گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب و سه همکار دیگرش، «همچنین یافته های ما حاکی از آن بود که هزینه های درمانی با وجود بروز مشکلات فراوان برای بیماران تأثیری در ادامه روند درمان و نوع درمان انتخابی نداشتند».
آنها افزوده اند: «با توجه به تاثیر اضطراب و سطح آگاهی و تحصیلات بیماران بعنوان مهم ترین موانع مشارکت بیمار در درمان، پیشنهاد می شود با استفاده از راهکارهای مشاوره و روان درمانی هم راستا با درمان بیماری و توانمندسازی بیماران با اطلاع رسانی عمومی و برگزاری کلاس های آموزشی در مراکز بهداشتی، گامی مؤثر در افزایش مشارکت بیماران در روندهای درمانی برداشته شود».
این یافته ها که اهمیت زیادی در بهبود روند درمانی بیماران مبتلابه سرطان پستان بعنوان یکی از کشنده ترین سرطان های زنان دارند، در دو ماهنامه علمی پژوهشی «ارمغان دانش» متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی یاسوج انتشار یافته اند.
منبع: مجلس ایران دات كام
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب