مجلس ایران دات كام
كدخدایی:

انتقادات و اعتراضات افراد تاثیری در بررسی صلاحیت ها ندارد

انتقادات و اعتراضات افراد تاثیری در بررسی صلاحیت ها ندارد

به گزارش مجلس ایران دات کام سخنگوی شورای نگهبان درباره تاثیر اظهارنظر کاندیداهای انتخابات در بررسی صلاحیت شان، اظهار داشت: این شورا به صرف اعتراض و انتقاد لفظی، هیچگاه ورودی در بررسی صلاحیت نخواهد داشت.



به گزارش مجلس ایران دات کام به نقل از مهر، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان اخیراً در گفتگوی مفصل با خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس، جوانب مختلف انتخابات را مورد ارزیابی قرار داده و به سوالات مختلف این خبرگزاری پیرامون انتخابات پاسخ داد.
در بخشی از این مصاحبه که خبرنگار AP درباره مشارکت در انتخابات از سخنگوی شورای نگهبان سوال کرده بود، که کدخدایی طبق روال مصاحبه های گذشته خود بر مشارکت خوب مردم در انتخابات تاکید کرده و ابراز امیداواری می کند که در انتخابات پیش رو مشارکت خوبی را شاهد باشیم.
سخنگوی شورای نگهبان در این مصاحبه در پاسخ به سئوالی درباره مشارکت می گوید: هر کشوری انتظار دارد که مشارکت گسترده ای در انتخابات صورت گیرد. انتظار عمومی یا اجتماعی و سیاسی همیشه مشارکت بالایی را می طلبد. اما از نظر حقوقی و قانونی همان چیزی است که در قانون آمده است و مشارکت کم هم مشکل حقوقی و قانونی ایجاد نمی نماید. اما امیدواریم که مردم ایران که همیشه نگران سرنوشت آینده کشور هستند، پای صندوق ها بیایند و مشارکت خوبی را شاهد باشیم.
در این میان خبرگزاری آمریکایی با تقطیع این بخش از سخنان سخنگوی شورای نگهبان، باعث سوءبرداشت شده، به صورتی که برخی رسانه های داخلی هم در این مورد گرفتار خطا شده اند.
از سوی دیگر، خبرگزاری آسوشیتدپرس در اقدامی غیرحرفه ای در حالیکه سخنگوی شورای نگهبان حدود ۲۰ دقیقه برای خبرنگار این خبرگزاری درباره موضوعات مورد سوال، به صورت مبسوط توضیح داده بود، این خبرگزاری توضیحات را تقطیع و در بعضی بندها تحریف کرده و یا مطالبی را عنوان کرده که با روح کلی این مصاحبه مفصل در تناقض است.
اقدام دیگر غیرحرفه ای خبرگزاری AP که باعث برداشت های غلط از مصاحبه سخنگوی شورای نگهبان شده، این است که از مجموع سخنان سخنگوی شورای نگهبان، تنها به انتشار چند بند از سخنان وی پرداخته و نسبت به این سخنان، مصداق یابی کرده که این اقدام، باعث جهت دهی خلاف واقع درباره سخنان سخنگوی شورای نگهبان شده است.
پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان به منظور تنویر افکار عمومی، متن و صوت کامل این مصاحبه را منتشر می کند:
*جزئیاتی از روند بررسی تایید صلاحیت نامزدهای انتخاباتی
خبرنگار: روند مکانیزم تایید صلاحیت نامزدهای انتخاباتی در شورای نگهبان را به اجمال توضیح دهید.
دکتر کدخدایی: بسم الله الرحمن الرحیم. خدمت شما و همکارانتان خیر مقدم عرض می کنم. شورای نگهبان درباره مصوبات ارسالی از جانب مجلس شورای اسلامی نظام واحد رای گیری دارد. رای متفاوت این شورا تنها در زمان تفسیر قانون اساسی است که به رای سه چهارم اعضا نیاز دارد. یعنی ۹ نفر از ۱۲ نفر از اعضای شورای نگهبان باید به آن رای بدهند.
اما در سایر موارد رای اکثریت ملاک است. مثلاً اگر درباره تایید صلاحیت ها افراد رای گیری می شود، یک فرد باید ۷ رای از ۱۲ رای کسب کند. اگر درباره عدم تطبیق مصوبات با قانون اساسی و اصطلاحاً مغایرت رای گیری می شود، ۹ رای از ۱۲ رای را باید داشته باشد.
اما شاید یک وجهه دیگر سوال شما این باشد که بررسی صلاحیت نامزدها در این شورا چگونه انجام می شود؟ باید اظهار داشت که در بحث انتخابات ریاست جمهوری احراز صلاحیت اصطلاحاً شرط است. ازاین رو بحث رد صلاحیت – آن گونه که در جریان انتخابات مجلس وجود دارد- وجود ندارد.
بنابراین شورای نگهبان بعد از بررسی سوابق افرادی که ثبت نام کرده اند به وزارت کشور اعلام می کند که این چند نفر حائز شرایط بوده اند و می توانند در کارزار انتخاباتی فعالیت کنند.
**رای فقهای شورای نگهبان در بررسی صلاحیت افراد مانند حقوقدانان است
خبرنگار: اگر ۵ نفر از فقهای شورای نگهبان هم درباره افراد رای منفی بدهند. آیا این رای تاثیری در آرای بقیه اعضا دارد؟
دکتر کدخدایی: خیر این طور نیست. در زمانی که مصوبات شرعی مطرح می شود، رای فقها ملاک قرار می گیرد. ولی در سایر موارد رای فقها و حقوقدانان برابر است. مثلاً اگر همان گونه که اشاره کردید در بحث احراز صلاحیت ۵ نفر از فقها نظر منفی بدهند رای مثبت یک نفر از آنان با ۶ نفر حقوقدان ۷ رای مثبت جمع شده و آن نامزد تایید شده تلقی می شود.
**آمار و تعداد نامزدهای انتخاباتی افزایش نمی یابد
خبرنگار: مدارک حدود ۴۰ نفر از افرادی که برای انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرده اند کامل تلقی شده است. آیا آمار و تعداد این افراد افزوده شده است؟
دکتر کدخدایی: خیر. چونکه شورای نگهبان در مصوبه خود به وزارت کشور اعلام نمود که هنگام ثبت نام باید مدارک خویش را تکمیل کنند. ازاین رو اصطلاحاً مرحله تکمیل مدارک بعد از ثبت نام وجود ندارد. بنابراین مدارک حدود ۴۰ نفر کامل است که در فرایند بررسی صلاحیت ها قرار گرفته اند. اولین نشست رسیدگی به صلاحیت آنها هم برگزار شده است. جلسات بعدی هم به تدریج برگزار می گردد.
**شورای نگهبان برای افزایش میزان مشارکت همکاری می کند
خبرنگار: رهبر ایران بر مشارکت بیشتر مردم در انتخابات تاکید کرده اند. شورای نگهبان در اینباره چه نقشی دارد؟
دکتر کدخدایی: اول باید اظهار داشت که برپایه نظرسنجی هایی که دستگاههای دولتی انجام می دهند، نقش شورای نگهبان در مشارکت بسیار اندک است. اما همه ما در همه بخش ها موظف هستیم که تا آنجا که امکان پذیر است در زمینه مشارکت کمک نماییم.
**تعدد نامزدها تاثیری در افزایش مشارکت ندارد
خبرنگار: آیا این نکته صحت دارد که تعداد بیشتر نامزدها سبب افزایش مشارکت می شود؟
دکتر کدخدایی: تنوع در نامزدهای انتخاباتی امکان دارد که چنین حالتی را رقم بزند. اما از نظر تعداد نامزدها فکر نمی کنم که چندان تاثیری داشته باشد. مثلاً در سالهای اولیه انقلاب نامزدهای انتخاباتی ۲ نفر بوده اند. در بعضی دوره ها هم ۸ نفر تا ۱۰ نفر بوده اند. ازاین رو تعداد افراد در مشارکت چندان تاثیری ندارد.
البته حضور افراد با گرایشات مختلف احتمالاً می تواند زمینه افزایش مشارکت را فراهم آورد. شورای نگهبان هم این رویه را داشته است که از همه طیف ها و گروه های فکری در دوره های گذشته انتخابات حضور داشته اند و اعلام نظر هم کرده است.

**انتقادات و اعتراضات افراد تاثیری در بررسی صلاحیت ها ندارد
خبرنگار: اخباری انتشار یافته که اساساً پرونده بعضی از نامزدهای انتخابات به خاطر مواضعی که اعلام نموده اند یا سوابق گذشته آنها کنار گذاشته شده است. نظر شما دراین باره چیست؟
دکتر کدخدایی: نه اصلاً این طور نیست. شما خود در داخل کشور حضور دارید. از این مطالب، انتقادات و اعتراضات با زبان رسا بیان می شود. شورای نگهبان به صرف اعتراض و انتقاد لفظی، هیچگاه ورودی در بررسی صلاحیت نخواهد داشت.
**انتظار عمومی این است که نامزدهای انتخاباتی منافع ملی را در نظر بگیرند
خبرنگار: شما سال ها است که در جریان بررسی صلاحیت ها حضور دارید. اگر نامزد انتخاباتی در جریان تبلیغات یا مناظرات مواضعی را اتخاد کند که با مواضع گذشته وی مغایرت داشته باشد، شورای نگهبان چه برخوردی می کند؟
دکتر کدخدایی: می توانم بگویم هیچ برخوردی نمی نماید. چون در طول ادوار گذشته هم شما ببینید که نامزدهای انتخاباتی در دوره گذشته در سخنرانی ها و مناظرات خود مطالب خیلی هنجارشکنانه ای هم مطرح نمودند و شورای نگهبان هم هیچ اقدامی را انجام نداد.
به هرحال آن مقطع زمان تبلیغات است و نامزدها حس می کنند که مطالبی را برای جلب مخاطب اعلام کنند. اما انتظار عمومی این است که اگر کسی می خواهد در پست ریاست جمهوری قرار بگیرد از هم اکنون منافع ملی را در نظر بگیرد و رعایت منافع ملی در اولویت های وی باشد.
**مشارکت به هر میزان باشد در روند انتخابات مشکلی ایجاد نمی کند
خبرنگار: بعضی از نظرسنجی ها مدعی حضور ۴۰ درصد کمتر یا بیشتر در انتخابات بوده اند. شما در سالهای اخیر مستقیماً درگیر انتخابات بوده اید. انتظار شما از میزان مشارکت در انتخابات آتی چیست؟
دکتر کدخدایی: البته هر کشوری انتظار دارد که مشارکت گسترده ای در انتخابات صورت گیرد. انتظار عمومی یا اجتماعی و سیاسی همیشه مشارکت بالایی را می طلبد. اما از نظر حقوقی و قانونی همان چیزی است که در قانون آمده است و مشارکت کم هم مشکل حقوقی و قانونی ایجاد نمی نماید. اما امیدواریم که مردم ایران که همیشه نگران سرنوشت آینده کشور هستند، پای صندوق ها بیایند و مشارکت خوبی را شاهد باشیم.
**میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری همواره بالاتر از سایر انتخابات بوده است
خبرنگار: آیا میزان مشارکتی بالاتر از مشارکت انتخابات گذشته را ارزیابی می کنید؟
دکتر کدخدایی: هم اکنون نمی توانم خیلی حدس بزنم. در شورای نگهبان خیلی ابزار نظرسنجی نداریم. نظرسنجی های دیگر دستگاه ها را استفاده می نماییم. رویه های گذشته حاکی از این است که مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری معمولاً بالاتر از انتخابات مجلس بوده است.
**انتخابات ریاست جمهوری بر دیگر انتخابات همزمان اثرگذار است
خبرنگار: آیا همزمانی انتخابات ریاست جمهوری با انتخابات شوراهای شهر تاثیری در مشارکت خواهد داشت؟
دکتر کدخدایی: نه. چندین دوره انتخابات گذشته ریاست جمهوری و شوراها و انتخابات خبرگان رهبری با مجلس شورای اسلامی با هم برگزار شده است. در این چند دوره گذشته، خیلی تأثیر ملموسی نداشته است و انتخابات ریاست جمهوری بر انتخابات همراه با این انتخابات اثرگذار است.

**شورای نگهبان نمی تواند آینده رئیس جمهوری که انتخاب می شود را تضمین کند
خبرنگار: به نظر می آید که اعضای شورای نگهبان منتقد عملکرد و اظهارات رئیس جمهور مستقر هستند. حال این که او از جانب شورای نگهبان تایید صلاحیت شده است. چرا به این نقطه می رسند؟
دکتر کدخدایی: شاید با این مثال مبحث برای مخاطبان این برنامه در خارج از کشور راحتتر قابل پذیرش باشد. وقتی رئیس جمهور آمریکا قضات دیوان عالی را انتخاب می کند، الزاماً آنها در راه یا نگاهی که رئیس جمهور آنها را منصوب کرده است، حرکت نمی کنند.
از سوی دیگر، انسان به هر حال در حال تحول است. امکان دارد که فردی را در پستی تعیین کنید و هم اکنون اطمینان دارید که او هم نظر و همراه شما است. برنامه های روشنی را دارد. اما پس از مدتی که در آن پست قرار گرفت، فراموش کند و از مسیری که فکر می کردید بیرون برود.
این امر عادی در همه پست ها - چه انتصابی و چه انتخابی- است.
شورای نگهبان در بررسی صلاحیت ها حداقل هایی را به باعث قانون دارد و به باعث آن می تواند صلاحیت ها را بررسی و اعلام نماید.
طبیعتاً شورای نگهبان نمی تواند آینده کسی که انتخاب می شود را تضمین کند. این مورد در انتخابات مجلس خیلی ملموس تر است. یک نماینده ای که با تایید شورای نگهبان انتخاب می شود، امکان دارد طی ۴ سال مرتکب تخلفاتی شود. طبعاً شورای نگهبان در دوره بعد صلاحیت او را تایید نمی کند.
این یک امر طبیعی است که در همه پست ها و سمت ها امکان دارد که اتفاق بیافتد شورای نگهبان هم با حداقل شرایطی که در قانون است می تواند ارزیابی کند و غیر از این هم راه دیگری نیست.
**روند بررسی پرونده بانوانی که ثبت نام کرده اند در راه قانونی طی می شود
خبرنگار: آیا بانوان هم در این دوره انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرده اند؟
دکتر کدخدایی: حدود ۴۰ نفر ثبت نام کرده اند.
خبرنگار: آیا پرونده مجموعه آن هایی که ثبت نام کرده اند اساساً به مرحله بررسی می رسد؟
دکتر کدخدایی: بله. پرونده آنها دسته بندی شده و در اختیار اعضای شورای نگهبان قرار می گیرد و آنها نظر خویش را اعلام می کنند.
خبرنگار: آیا تغییری نسبت به دوره های قبل رخ داده است؟
کدخدایی: خیر. تغییر خاصی نبوده است. چون منع قانونی برای ثبت نام بانوان در انتخابات وجود ندارد. شورای نگهبان هم به پرونده آنها مانند دیگر پرونده ها می پردازد.
**شورای نگهبان برپایه قانون موظف به اعلام اسامی افراد دارای صلاحیت است
خبرنگار: به جهت اینکه انتخابات به صورت منسجم برگزار گردد. به نظر شما چه تعداد نامزدها تایید صلاحیت می شوند. آیا مثلاً آن ۴۰ نفر اگر از نظر صلاحیت مشکلی نداشته باشند، تایید می شوند؟
دکتر کدخدایی: بله به ناچار باید این کار صورت گیرد. چون قانون محدودیتی برای ما قائل نشده است. ازاین رو وقتی محدودیتی در اینباره وجود ندارد اگر ۴۰ نفر هم صلاحیت کامل را داشته باشند، شورای نگهبان باید آنرا اعلام نماید. البته عملاً تابحال چنین حالتی در طول انتخابات اتفاق نیفتاده است.
**پروسه تایید صلاحیت نامزدهای انتخابات میاندوره ای انجام شده است
خبرنگار: برخی از افراد هم برای انتخابات میاندوره ای مجلس ثبت نام کرده اند. آیا فرصت جهت بررسی صلاحیت این نامزدها کافی است؟
دکتر کدخدایی: چون تعداد آنها اندک است. ظاهراً در ۶ یا ۷ حوزه رقابت انتخاباتی برای ورود به مجلس وجود دارد. باآنکه حدود ۹۰۰ نفر ثبت نام کرده اند اما فرایند تایید صلاحیت آنها انجام شده و شورای نگهبان هم اکنون در حال بررسی شکایات و اعتراضات است.
بنابراین نسبت به انتخابات اصلی مجلس که ۱۶ هزار نفر ثبت نام کرده اند، چندان مشکلی به وجود نیامده است.
**کارآمدی یک خصوصیت مهم برای انتخاب رئیس جمهور آینده ایران است
خبرنگار: فکر می کنید که مهم ترین برنامه رئیس جمهور آینده ایران که بتواند ایران را از این شرایط مانند تحریم ها و مشکلات اقتصادی عبور دهد، چیست؟
دکتر کدخدایی: اگر به اصل ۱۱۵ قانون اساسی بازگردیم. من فکر می کنم که مقنن قانون اساسی خیلی دقیق شرایط را لحاظ کرده است. واژه هایی شامل رجل سیاسی، مدیر، مدبر تمام خصوصیت های فرد را مشخص کرده است. ازاین رو فردی باید باشد که فراتر یک فرد عادی در حوزه های سیاسی و مذهبی باشد و توانمندی لازم را برای سکانداری کلان کشور داشته باشد.
البته این که افرادی که مراجعه نموده اند آیا واقعاً این توانمندی را دارند؟ امر دیگری است
رهبر انقلاب هم اخیراً در فرمایشات خود تاکید کرده اند که فریبنده صحبت نکنند و توانمند باشند.
بنابراین فکر می کنم که کارآمدی لزوم بسیار مهمی برای انتخاب یک رئیس جمهور است که بتواند مشکلات کشور را حل کند.

**کلید حل مشکل برجام در دست اروپایی ها است
خبرنگار: اجازه بدهید خارج از بحث انتخابات سئوالی را مطرح کنم. مذاکرات ایران و کشورهای اروپایی در وین در حال برگزاری است. خبر خوشبینانه ای تا این لحظه بیرون نیامده است. اگر این شرایط ادامه یابد، واکنش ایران چه خواهد بود؟
دکتر کدخدایی: البته وزارت خارجه ایران باید در اینباره موضع گیری کند. بنده در این عرصه نمی توانم اعلام نظر کنم. اما برپایه آنچه که رهبری نظام در اینباره تعیین کرده اند مبنی براین که یک مرتبه ایران خلف وعده از آمریکا در قضیه برجام دیده است و کشورهای اروپایی هم کمکی به ایران نکرده اند، فکر می کنم که کشورهای اروپایی باید تضمین محکم و قابل قبولی برای حل این مشکل ارائه نمایند. کلید این مشکل هم در دست کشورهای غربی است. آنها اگر بتوانند تعهدات خویش را به صورت واقعی و دقیق انجام دهند، مشکلی از سوی ایران هیچگاه نبوده است.
**دولت بایدن در رویارویی با ایران تابحال تفاوتی با دولت ترامپ نداشته است
خبرنگار: ارزیابی شما تا این لحظه از رفتار دولت بایدن نسبت به تعهدات برجامی و هسته ای چیست؟
دکتر کدخدایی: تفاوت خاصی هنوز مشاهده نشده است.
**انتظار ایران از دولت آمریکا بازگشت به توافقات اولیه و انجام تعهدات خود است
خبرنگار: دولت بایدن در برابر ایران چکار باید انجام دهد؟
دکتر کدخدایی: برپایه آنچه که از جانب رهبری نظام اعلام شده و امر عقلانی هم است، بازگشت آمریکا به توافقات اولیه و انجام توافقاتی که داشته اند، انتظار است.


منبع:

1400/02/31
15:08:02
0.0 از 5
3962
تگهای خبر: اقتصاد , انتخابات , پرونده , تایید صلاحیت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴