فلاحت پیشه: باید در گام چهارم به قابلیت های پیش از برجام بر گردیم
به گزارش مجلس ایران دات كام یك عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاكید بر اینكه كاهش تعهدات برجامی ایران نباید به سوژه اختلافی در داخل كشور تبدیل گردد، اظهار داشت: در شرایطی كه اروپایی ها تنها به دنبال وقت كشی هستند ایران باید ضرب العجل سوم را كاهش داده و در صورت عدم اقدام از طرف اروپایی ها زمینه را برای بازگشت به قابلیت های پیش از برجام فراهم آورد.
حشمت الله فلاحت پیشه در گفت و گو با ایسنا در واكنش به برخی انتقادات درباره گام سوم اظهار داشت: سوژه گام های ایران در كاهش تعهدات برجامی نباید به عامل اختلافی در داخل تبدیل گردد. كار ایران در برداشتن گام ها ایدئولوژیك نیست كه تبدیل به عامل اختلاف ایدئولوژیكی یا اختلاف نظر جدی بین جناح های سیاسی شود. اقدامات در كاهش تعهدات برجامی كار تاكتیكی است. به عبارت دیگر گام های برداشته شده در مقابل تحریم های آمریكا و وقت كشی های اروپایی ها است.
وی با تاكید بر اینكه نباید سوژه هسته ای تبدیل به موضوعی ایدئولوژیك شود، توضیح داد: بنده از نظر تاكتیكی منتظر گام جدی تر بودم. چند هفته پیش از برداشتن گام سوم گفتم كه زمان به ضرر ایران می گذارد. جمهوری اسلامی باید به تمام قابلیت های پیش از برجام در گام سوم نائل شود. چون گام سوم در دنیا معنای سیاسی دارد. دنیا منتظر بود كه ایران چه اقدامی را انجام می دهد كه به نظرم گامی ملاحظه كارانه بود. البته دادن اجازه تحقیق و تفحص در همه زمینه ها بدان معناست كه ایران در زمینه های فناوری برای رسیدن به ابعاد مختلف در صنعت هسته ای ورود می كند ولی باز هم معتقدم كه جمهوری اسلامی باید به نهایت دستاوردهای هسته ای خود در چارچوب NPT بر می گشت. آن زمان در مقابل تحریم های بی نهایت آمریكا توازن ایجاد می شد و همان اجرای مصوبه مجلس بود.
این نماینده مجلس با اشاره به اینكه كارهای تاكتیكی باید متوازن با كارهای آمریكا باشد اظهار داشت: ضعف آن است كه چراغ های دیپلماتیك ما خطاب به اروپا خاموش و روشن می شود. حال اینكه طرف ما اروپایی ها نیستند. آمریكا به ایران فشار وارد میكند و حتی طرح های پیشنهادی اروپا برای نجات دیپلماسی توسط وزارت خزانه داری آمریكا وتو و یا اصلاح می شود. در این شرایط همچنان چراغ های دیپلماتیك ایران خطاب به اروپا نشانه گرفته است. باید نشانه اصلی ما آمریكا باشد چون انتظاری بیشتر از عمل اروپا به مفاد برجام نیست. گرچه این انتظار را هم برآورده نكردند.
فلاحت پیشه در توضیح اقدامات ایران در شرایط فعلی اظهار داشت: فشارهای داخلی به دولت ناشی از موضوعات واقع گرایانه است. معتقدم ایران باید گام جدی تر بر می داشت. با این وجود نباید سوژه گام سوم به عامل اختلافی تبدیل گردد. دولت بعنوان چاره می تواند ضرب العجل سوم را از دو ماه به یك ماه كم كند یعنی اگر اروپایی ها تا یك ماه آینده كاری نكردند ایران گام چهارم یعنی بازگشت به همه قابلیت های پیش از برجام را بردارد. دلیل آن است كه اروپا اثبات نموده در مهلت های داده شده دو سوم وقت را در بی تفاوتی می گذراند و یك سوم باقیمانده صرف تقلاهای دیپلماتیك می شود كه در نهایت هم ایران قانع نمی گردد.
رئیس پیشین كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: به دنبال این فرآیند ایران گام های بعدی را بر می دارد. بر این اساس برای جلوگیری از وقت كشی اروپایی ها باید ضرب العجل سوم كاهش پیدا كرده و زمینه برای بازگشت به قابلیت های پیش از برجام برقرار شود. موضوعی كه نتیجه آن وحدت نظر داخلی هم است.
وی با تاكید بر اینكه بازگشت ایران به قابلیت های پیش از برجام به معنای خارج شدن از برجام نیست، توضیح داد: روح برجام زیر مجموعه NPT است. ما از NPT تخطی نكردیم پس اقداماتمان هم به معنای خروج از برجام نیست. گرچه بازگشت به قابلیت های پیش از برجام به معنای خروج از آن باشد هم اروپایی ها قبل تر از این با انجام ندادن تعهداتشان عملا از برجام خارج شدند. آنها حتی یك دلار از 70 میلیارد دلار موافقتنامه با ایران را عملیاتی نكردند.
این عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اشاره كرد: گام چهارم بدان معناست كه جمهوری اسلامی اجازه نمی دهد ترامپ به راحتی وارد فضای انتخاباتی شود. ایران چاره ای ندارد جز آنكه ترامپ از نظر انتخاباتی تحت فشار قرار گیرد چون هم اكنون اقدامات انجام شده از نظر سیاسی اثر خودرا از دست داده است. ایران با سقوط پهپاد ابزارهای نظامی آمریكا را خنثی كرد. حالا ترامپ در میان روسای جمهور آمریكا یكی از خلع سلاح شده ترین افراد در مقابل ایران است. چون همه ابزارها را به كار گرفته و شكست خورده، در سوژه تحریم هم فكر می كرد كه ایران حداقل در مقابل ضرب العجل ها كوتاه می آید كه این اتفاق رخ نداد و الان اثر تحریم از بین رفته است.
فلاحت پیشه در جمع بندی اظهار داشت: بازگشت ایران به قابلیت های پیش از برجام هر نتیجه ای داشته باشد بهتر از شرایط كنونی است كه زمان به ضرر ایران است. ما نمی توانیم مثل عراق دو دهه گذشته شرایط تحریمی را حفظ نماییم. چون برمبنای ادله حقوقی و شواهد رفتاری آمریكا یاغی بشمار می رود. آن زمان عراق یاغی بود ولی امروز ایران طبق دلیلهای حقوق بین الملل از نظر اقداماتش بعنوان یك كشور یاغی محسوب نمی گردد.
منبع: مجلس ایران دات كام
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب