مجلس ایران دات كام
نگاهداری:

شرافت یک رسانه در استقلال حق مدارانه آن است

شرافت یک رسانه در استقلال حق مدارانه آن است

به گزارش مجلس ایران دات کام، رئیس مرکز پژوهش های مجلس، با اشاره به اینکه شرافت یک رسانه در استقلال حق مدارانه آن است، اظهار داشت: در رسانه های انقلاب باید با استقلال حق مدارانه به دنبال تولید شرافت رسانه ای باشیم.



به گزارش مجلس ایران دات کام به نقل از مهر، بابک نگاهداری در رویداد الزامات و سازوکارهای تقویت مرجعیت رسانه ای در ایران، ضمن خیر مقدم به میهمانان این رویداد و با اعلان اینکه رویداد امروز حاصل چندین ماه بررسی ابعاد مختلف مبحث مرجعیت رسانه ای است، اظهار داشت: چندین ماه تلاش و پژوهش، بعنوان پشتوانه های علمی این رویداد، به قدری پرارزش است که مطمئن هستم مستندات و یادداشت های سیاستی عرضه شده به دبیرخانه رویداد، برای تمام پژوهشگران و علاقه مندان این حوزه تا مدت ها مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.

رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با اعلان اینکه امیدوارم دانش انباشته خوبی برای ارتقای مرجعیت رسانه ای فراهم شده باشد، اضافه کرد: این رویداد ما را با فرهیختگان رسانه و فضای مجازی آشنا کرد و راه اندازی شبکه نخبگان را بعد از این رویداد، حتما در دستور کار قرار می دهیم. روز برگزاری این رویداد، نه پایان مسیر، که نقطه عطفی برای تداوم آن در راهی روشن خواهد بود.

وی با اشاره به این که اتفاقات سال قبل در نمایان سازی مشکلات و خلأ های این حوزه اثرگذار بود، اظهار داشت: نیازمند انجام مطالعه و تجمیع نظرات متخصصان و دلسوزان رسانه ای هستیم و بسیار خوش بین هستیم آن چه که از این رویداد به جا خواهد ماند، نکات عملیاتی ارزشمندی است که برای سیاست گذاران و کنشگران رسانه ای، راهگشا است.
مرجعیت رسانه بدون توجه به تکنولوژی های جدید امکان پذیر نیست
نگاهداری با اشاره به این که دوران برنامه ریزی و سیاست گذاری ساده به پایان رسیده و زمان سیاست گذاری های پیچیده فرارسیده است، اظهار داشت: امروز نمی توان از مبحث مرجعیت رسانه ای بدون پرداختن به پدیده های نوظهور، تکنولوژی های جدید، هوش مصنوعی، فرهنگ، و تغییرات فرهنگی، ارتباطات میان فرهنگی، ضرورت بررسی سبد مصرف فرهنگی خانوار، زیست پذیری رسانه ای و بالاتر از این ها ضرورت ورود قانون و قانون گذاری، سخن گفت.

وی افزود: با شناخت دقیق این موضوعات و با استفاده قانون، ایجاد فرآیندها و سازوکارهای قانونی و در سایه حکمرانی، میتوان مشارکت جمعی را هموار کرد.
بی توجهی به شبکه های مجازی سبب کاهش مرجعیت رسانه ای شد
رئیس مرکز پژوهش های مجلس با اشاره به این که گزارش ها و آمار و ارقام مطرح شده در پیش نشست های این رویداد، برای تصمیم گیری های آینده راهگشا است، اظهار داشت: برای مثال آن چه از مصرف رسانه ای ایرانی ها در یکی از نشست ها عنوان شد، مبین آن بود که در اتفاقات سال قبل به جای صداوسیما یا ماهواره، رسانه های اجتماعی و فضای مجازی، مرجع رسانه ای نوجوانان بوده اند.

وی بیان کرد: همین یک نتیجه مبتنی بر پژوهش، می تواند منبع اصلی برنامه ریزی کوتاه مدت و دراز مدت برای استخراج کاستی های رسانه های جمعی و شناخت توانمندی های شبکه های مجازی باشد که قبل از آن غافل بودیم.

نگاهداری به بیانات رهبر معظم انقلاب در مورد جنگ ترکیبی و جنگ شناختی اشاره نمود و اظهار داشت: سالهای زیادی است که ما در معرض دشمنی استکبار جهانی هستیم و آنان در دشمنی خود نوآوری می کنند که آخرین آن ایجاد جنگ ترکیبی است.

نقش رسانه های نوین در جنگ شناختی
وی با اعلان اینکه مرحله نخست جنگ ترکیبی، جنگ شناختی است، اظهار داشت: رسانه های نوین در این نوع جنگ از همه بیشتر کاربرد دارند و مهم ترین ابزار، این رسانه ها هستند. در ادامه و در صورتیکه این مرحله جنگ با موفقیت صورت گیرد و ذهن نخبگان کشور به اسارت این رسانه ها درآید، طبیعی است که ذهن عامه مردم هم به اسارت درمی آید و به دنبال آن، با پشتیبانی از اغتشاشگران و پیگیری هایی که انجام می دهند، جنگ را وارد عرصه دیپلماسی می کند.

رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: برای آنان مطلوب بود که خروجی نهایی جنگ ترکیبی در ناآرامی های ۱۴۰۱، تغییر محاسبات ملت و حکومت ایران و پذیرش خواسته های آمریکا در یک توافق باشد.

وی با اعلان اینکه جنگ رسانه ای ابزار مهم جنگ شناختی است، اظهار داشت: استراتژی فریب و گمراه کردن افکار عمومی، به طور عمده از راه رسانه ها، پیاده سازی می شود.

نگاهداری اظهار داشت: در جنگ شناختی، ذهن مخاطب اسیر می شود و باید تلاش نماییم که گرفتارشدگان را آزاد نماییم و راه آزاد کردن آنان، جهان تبیین است.

وی توضیح داد: هرچقدر جهاد تبیین به درستی صورت گیرد و دروغ های دشمن در جنگ شناختی برملا شود و هرچقدر رسانه های مهاجم جنگ شناختی، بی اعتبار شوند به آزادسازی اذهان مردم بخصوص نوجوانان و جوانانی که امروز بیشتر از هرکس دیگری اسیر این جنگ شناختی شده اند، کمک می شود.

اهمیت قدرت تأثیرگذاری رسانه در افزایش مرجعیت
رئیس مرکز پژوهش های مجلس به توضیح مفهوم مرجعیت رسانه ای پرداخت و اظهار داشت: مرجعیت رسانه ای در واقع به قدرت و تأثیری گفته می شود که رسانه ها در جامعه دارند و این قدرت می تواند بر تعیین جریان های اطلاعاتی و فرهنگی و تشکیل نظرات و افکار عمومی اثرگذار باشد.

وی با اعلان اینکه مرجعیت رسانه ها بر پایه چندین عامل شکل می گیرد، اظهار داشت: رسانه هایی که توانایی تأثیرگذاری بیشتری بر جامعه و مخاطبان خود دارند، معمولا مرجعیت بیشتری هم خواهند داشت. این تاثیر می تواند به وسیله ی پوشش خبری فعال، تحلیل های متفکرانه، یا تاثیر در تشکیل نظر عمومی صورت گیرد.

نگاهداری معتبر بودن و اعتمادسازی را دومین پایه شکل گیری مرجعیت رسانه دانست و اظهار داشت: اعتمادسازی در رسانه ها می تواند از راه استفاده از منابع معتبر، عرضه اطلاعات دقیق و مستند، و رعایت قوانین رسانه ای صورت گیرد.

وی به لزوم توجه به تنوع و پوشش گسترده رسانه ای در مرجعیت رسانه ای اشاره نمود و اظهار داشت: تنوع در پوشش موضوعات مختلف، اطلاعات منصفانه و جامع را به مخاطبان عرضه می دهد و مرجعیت را بالا می برد.

ضرورت شفافیت منابع و مسئولیت پذیری رسانه ها
رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در ادامه به شفافیت و مسئولیت پذیری رسانه ها اشاره نمود و اظهار داشت: رسانه هایی که در فرایند تولید خبر و انتشار آنها شفافیت و مسئولیت پذیری را رعایت می کنند، معمولا توانایی ایجاد اعتماد و مرجعیت بیشتری را دارند. این شامل اعلام منابع و تحقیقات، اصلاح خطاها و پاسخ گویی به نقدها و شکایات مخاطبان است.

وی اشاره کرد: باتوجه به این عوامل، مرجعیت رسانه ها بعنوان منابع اطلاعاتی و تشکیل دهنده نظرات عمومی در جامعه بسیار حائز اهمیت می باشد. حفظ چنین مرجعیت می تواند به تقویت ارتقای شفافیت و اطلاع رسانی مؤثر در جامعه کمک نماید.

نگاهداری بیان کرد: همایش امروز از میان محورهای یاد شده با تمرکز بر ۴ عنوان شامل وضعیت حال و آینده نظام ارتباطی رسانه ای کشور، هوش مصنوعی و حوزه محتوا، تجربیات موفق مرجعیت رسانه ای و شاخصهای ترکیبی سنجش و پایش مرجعیت رسانه ای برگزار می گردد.

مرجعیت رسانه در دستورکار دستگاه قانون گذاری قرار گیرد
وی افزود: مرکز پژوهش های مجلس هم بر مبنای اهداف و مسئولیت های خود، حتما تلاش می کند نکات مطروحه را در قالب شفاف سازی، کارآمدسازی، هوشمندسازی و مردمی سازی، طبقه بندی کرده و در همه مراتب تقنین در دستور کار دستگاه قانون گذاری کشور قرار دهد.

رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: معتقدم که در اتفاقات گذشته، حضور پررنگ رسانه های معاند در جزئیات اتفاقات، اطلاع رسانی دیرهنگام رسانه های داخلی و مواردی از این دست، باعث کاهش مرجعیت رسانه های داخلی شد.

وی بیان کرد: سوءاستفاده رسانه های معاند از خلاءهای ما، حتی بر اطلاع رسانی از امور جاری گرفته تا پیشرفت ها هم سایه انداخت و وضعیت ناپایدار را به بحران بدل کرد و در صورتیکه با کمی درایت، اطلاع رسانی درست و دقیق و به کارگیری نظرات اندیشمندان، می توانستیم جلوی آنرا بگیریم.

نگاهداری بیان کرد: معتقدم با به کارگیری تمام ابزار رسانه ای و هنری و بهره گیری از نمایش خانگی، تئاتر، ادبیات و رسانه های اجتماعی می توانیم برای بازپس گیری مرجعیت رسانه ای و جلب باردیگر اعتماد مخاطبان به رسانه های داخلی تلاش هایی داشته باشیم.

وی اشاره کرد: اگر ارتباط متقابل بین نظام حکمرانی و قانون گذاری با نظام رسانه ای شکل بگیرد، مطمئناً دستاورد مرجعیت رسانه های داخل خواهد بود.

ضرورت توجه به هوشمندسازی در زمینه رسانه
رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با تکیه بر این که پیشران تحولات، فناوری است و رسانه از این امر مستثنی نیست، اظهار داشت: هر چقدر ما از هوشمندسازی و تکنولوژی های جدید در زمینه رسانه غفلت نماییم، مطمئناً می تواند حرکت ما را در راه دستیابی به مرجعیت رسانه ای با مخاطراتی همراه کند.

وی به آموزش سواد رسانه ای برای مردم اشاره نمود و اظهار داشت: آگاهی بخشی و افزایش توانمندی ها و مهارت های مردم در مقابله با خبرهای جعلی اهمیت زیادی دارد. شیوع این گونه اخبار در فضای جامعه، سبب می شود ذهن مردم با مخاطرات و اخبار غیرواقعی مواجه شود.

نگاهداری با اعلان اینکه بین جبهه رسانه ای انقلاب با امپراتوری دروغ و بزرگ استکبار جهانی، تفاوت هایی وجود دارد، اظهار داشت: اینروزها می بینیم که در بمباران شدیدی که ضد مردم مظلوم غزه رخ می دهد، هیچ پشتیبانی رسانه ای از این اتفاقات صورت نمی گیرد. البته انتظاری هم نداریم چونکه نظام استکبار جهانی، ارجاعات خویش را به منافع اقتصادی و نظامی خود قرار داده است.

رسانه باید به دنبال بازتولید شرافت اخلاقی باشد
وی با اعلان اینکه نظام اسلامی به دنبال رشد و تعالی انسان است، اظهار داشت: ما مدعی اخلاق و رشد هستیم و این فضا باید بر رسانه های ما هم سایه بیندازد و رسانه هایی که در جریان انقلاب فعالیت می نمایند، باید با تاکید بر این رویکرد وحدت رسانه ای در کشور ایجاد کنند و از هم افزایی های بیرونی غافل نشوند.

رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که ما پیروان پیامبری هستیم که فلسفه رسالت خویش را تکریم شرافت های اخلاقی قرار داد، اظهار داشت: پیامبر اکرم (ص) می گوید که «انما بعثت لأتمم مکارم الاخلاق». ازاین رو ما بعنوان پیروان آن حضرت باید در رسانه به دنبال بازتولید شرافت اخلاقی باشیم.

وی افزود: اعتقاد دارم که شرافت یک رسانه در استقلال حق مدارانه آن است. یعنی در جبهه حق با استقلال برای احیای حق قیام کند.
در رسانه های انقلاب باید با استقلال حق مدارانه به دنبال تولید شرافت رسانه ای باشیم
نگاهداری با اعلان اینکه ما در رسانه های انقلاب باید با استقلال حق مدارانه به دنبال تولید شرافت رسانه ای باشیم، اظهار داشت: به نظر من شرف یک فعال رسانه ای و خبرنگار، در صداقت و امانت داری او است. این که اگر با خبری جعلی مواجه می شود یا خبری که منجر به تخریب اخلاق می شود، آنرا اشاعه ندهد و خداوند وعده داده که عزت و سربلندی نصیب کسانی می شود که به سنت های الهی پایبند باشند.

رویداد الزامات و سازوکارهای تقویت مرجعیت رسانه ای در ایران، امروز (سه شنبه ۱۸ مهر ماه ۱۴۰۲) با حضور و سخنرانی، نخبگان و صاحب نظران حوزه رسانه و با سخنرانی رئیس مرکز پژوهش های مجلس، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و بیژن نوباوه وطن، نایب رییس کمیسیون فرهنگی مجلس، در مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، انجام شد.

شایان ذکر است، اختتامیه این رویداد یک روزه، بعد از برگزاری ۴ پنل تخصصی شامل وضعیت حال و آینده نظام ارتباطی-رسانه ای کشور، هوش مصنوعی، خبر جعلی و حوزه محتوا، تجربیات موفق مرجعیت رسانه ای در ایران و شاخصهای ترکیبی سنجش و پایش مرجعیت رسانه ای، عصر امروز، انجام خواهد شد.


منبع:

1402/07/19
08:16:55
0.0 از 5
2872
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , پیگیری , حكم
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱