مجلس ایران دات كام
اختتامیه جشنواره فارابی

قالیباف: اگر نهضت نرم افزاری تولید علم ادامه پیدا کرده بود شاهد ناآرامی های سال قبل نبودیم

قالیباف: اگر نهضت نرم افزاری تولید علم ادامه پیدا کرده بود شاهد ناآرامی های سال قبل نبودیم

به گزارش مجلس ایران دات کام، رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: بطور قطع ما نیازمند تحول اساسی در شکل حکمرانی بوده و لازم است که تشخیص علمی و تصمیم سیاسی با یکدیگر ترکیب شده تا ما را به سمت یک حکمرانی درست هدایت کند و لازمه هر دو مولفه تکیه بر نهاد علم است.


به گزارش مجلس ایران دات کام به نقل از ایسنا، محمدباقر قالیباف در اختتامیه چهاردهمین جشنواره بین المللی فارابی بیان نمود: از همه کسانی که بنیان گذار این جشنواره بوده و همه عزیزانی که امروز این مجموعه را مدیریت می کنند و نهاد علم را گرامی داشته و در این عرصه دغدغه مند هستند قدردانی می کنم. نکته مهم اینست که ما به اندیشمندان، پژوهشگران و دانشمندان برای حل مسائل و چالش های امروز کشور نیازمند هستیم و بطور قطع با این نگاه است که میتوان مسیر پیش روی آینده را هم به درستی تشخیص داد و گام دقیقی در این راه برداشت.
وی افزود: دکتر داوری اردکانی در مطلبی می گوید ایران پر از مشکلات است اما مسئله ندارد یعنی جامعه از مشکلات بی شمار خود رنج می برد اما مسئله ندارد و کمتر مسئله طرح می کند و یا حل مسائل را آسان تلقی می کند. بنده از این بیان این طور برداشت می کنم که مشکلات ما باید به مبحث فکر و تامل تبدیل گردد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه اظهار نمود: ما در مورد پدیده هایی مانند جشن غدیر تامل و نظریه پردازی نمی نماییم و در فقدان نظریه پردازی ما دیگران با یک عینک نامناسب چنین پدیده ارزشمندی را روایت می کنند و حرف های شبه علمی خویش را به کرسی می نشانند.
قالیباف اظهار داشت: از نظر بنده در دهه ۹۰ نه تنها از نظر رونق تولید و رشد اقتصادی گرفتار عقب ماندگی شدیم، بلکه از نظر فکری و نظریه پردازی در علوم انسانی و اسلامی هم آن طور که باید پیش نرفتیم.
قالیباف در ادامه خاطرنشان کرد: با اینکه در این پیک تاریخی فرصت های بی شماری پیش روی ما قرار دارد تا بتوانیم این عقب ماندگی خویش را جبران نماییم، اگر علوم انسانی جایگاه شایسته خویش را که تداوم نهضت نرم افزاری و تولید علم است پیدا نکند با مشکل مواجه خواهیم شد. اگر نهضت نرم افزاری تولید علم که در دهه ۸۰ عنوان شد ادامه پیدا کرده بود چه بسا شاهد رخدادهایی مثل ناآرامی های سال قبل نبودیم یا مواجهه متفاوت تری با آن داشتیم. اگر فراخوان حکمرانی نو را جدی می گرفتیم امروز با مسئله تو در توی عرفی و قانونی پیرامون حجاب مواجه نمی شدیم.
وی افزود: برخی، علوم انسانی را فرآورده دنیای مدرن می دانند، در مقابل دستاوردهای علوم انسانی امروزی اهل تقلید نیستیم اما اهل اقتباس هستیم یعنی متناسب با نیاز روزگار خودمان آنرا فرا خواهیم گرفت اما قرار نیست تا ابد شاگرد دیگران بمانیم و در مقابل آن چه از بزرگان علم دنیا فرا می گیریم حیرت زده نیستیم بلکه اعتماد به نفس داریم و ابتکار عمل را از دست نمی دهیم این بزرگ ترین سرمایه حضرت امام خمینی (ره) است که با انقلاب اسلامی به ملت ایران داد و در همه میدان ها به کار می آید.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه تصریح کرد: بعد از انقلاب اسلامی فرصت طرح پرسش در علوم انسانی فراهم گشته است و فرصت خوبی در اختیار ما قرار داده و همچون در باب تبیین رابطه علم و دین و تبیین رابطه سیاست و دین بوده است. اینها زمینه بخش نظریه پردازی را فراهم آورده است و بعضی از بنیادهای علوم انسانی متعارف را به چالش کشیده است. امروز در گام دوم انقلاب ما بیشتر از هر زمان دیگری نیازمند سرمایه گذاری و برنامه ریزی در این حوزه و حرکت عالمانه و برخورد حکیمانه با پدیده ها هستیم.
قالیباف افزود: در چله دوم انقلاب و برای تحقق حکمرانی نو نیازمند بازخوانی و بازاندیشی در علوم انسانی و علوم اسلامی بوده و اگر در این حوزه کوتاهی نماییم با مشکل مواجه خواهیم شد که بار هزینه آن بر دوش مردم خواهد ماند. ما نیازمند یک برنامه توام با عدالت و بر اساس علوم انسانی و اسلامی هستیم. برنامه هفتم باید ما را به میدان علمی و معنوی در حوزه های مختلف زندگی پیوند دهد. تا وقتی که در تدوین برنامه های توسعه توجه شایسته به علوم انسانی صورت نگیرد و به نظریات مبتنی بر فرهنگ اصیل خود توجه نکنیم ناگزیر دنباله روی سیاست های غربی خواهیم بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه بیان نمود: به نظر می آید جایگاه پرارزش علوم انسانی آنچنان که باید و شاید در کشور ما مورد توجه قرار نگرفته است. اگر امروز در سطح جامعه ناآرامی و در سطح حکمرانی ناکارآمدی می بینیم از علائم عدم بلوغ علمی در زمینه علوم انسانی است. اگر اهل سیاست به دنبال حل مسئله و کارآمدی دین در یک جامعه سالم و متعارف هستند، باید پای یافته ها و دستاوردهای اهل این علم بنشینند. در دراز مدت حل مسائل نظام حکمرانی در دست نهاد علم است. جامعه ایران در تاریخ معاصر جامعه ناآرامی بوده است و بخشی از این ناکارآمدی ها حاصل ناکارآمدی حکمرانی در کشور و قسمتی دیگر به خصوصیت های تاریخی آن مقطع باز می گردد. علوم انسانی و علوم اسلامی نقش کلیدی در ادامه حرکت تمدن ساز مردم ایران دارد.
قالیباف در ادامه خاطرنشان کرد: آن چه که امروز باید مورد توجه قرار بگیرد اینست که در میدان سیاست باید از هرگونه خوشبینی و بدبینی پرهیز نماییم و با نگاه آرمان خواهانه، واقع بینانه گام برداریم. زمانیکه جامعه شناسان ما از صدمه های اجتماعی سخن می گفتند ما به آن توجهی نداشتیم اما در اواسط دهه ۹۰ و در رویارویی با پیامد آن متوجه اشتباه خود شدیم. درست زمانیکه ریشه کن کردن و مواجهه با این صدمه ها خیلی سخت شده بود. همان گونه که بعد از دفاع مقدس با خام اندیشی، رویکرد مردمی جهادی را از حکمرانی کنار گذاشتیم و فکر کردیم نسخه های تجویز شده غربی در باب توسعه ما را در راه قافله پیشرفت قرار خواهد داد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه خاطرنشان کرد: بارها گفته ام ما اگر در کشور به دنبال استقلال هستیم و به دنبال پیشرفت هستیم باید یک کشور مولد باشیم. باید با تولید قدرت و تولید ثروت و تولید معرفت در راه پیشرفت گام برداریم و لحظه ای از این مورد غافل نشویم. ما نیازمند بالا بردن سطح عقلانیت عمومی در جامعه هستیم همان طوری که مقام معظم رهبری تصریح کردند یکی از وظایف اولویت دار دولت ارتقای سطح فکری مردم است. اگر این امر محقق شود ما می توانیم در راه پیشرفت گام برداریم. هرچه فرهنگ عمومی و دانایی مردم تقویت شود ابتکار و خلاقیت هم بیشتر خواهد شد.
وی افزود: رهبر انقلاب ابتدای سال جاری بحث تحول در خدمت را مطرح نمودند اما متاسفانه تابحال آن چه که باید در این حوزه محقق نشده است. تحول در زمینه حکمرانی بدون تحول در تفکر و علوم انسانی محقق نمی گردد. مطالبه رهبر انقلاب تولید تحول ساز است. برای ایران قوی ما نیازمند حکمرانی دانایی محور هستیم. جشنواره بین المللی فارابی می تواند با تقویت شبکه نخبگان مسلمان نقش اساسی در ارتقای علوم انسانی در جهان اسلام ایفا کند. این جشنواره می تواند در حل مسائل جهان اسلام نقش آفرینی کرده و موثر واقع شود. از طرفی جشنواره فارابی ظرفیت خوبی برای دیپلماسی علمی با غرب و سایر کشورهای منطقه بوجود آورده است و برای بازتاب دانش در جهان اسلام و جامعه بین المللی می تواند موثر واقع شود.
قالیباف در ادامه بیان نمود: در تدوین برنامه هفتم توسعه ما در مجلس شورای اسلامی فرصتی را فراهم کردیم تا در مسائل مختلف از نظرات کارشناسی نخبگان استفاده نماییم. بنده از همین فرصت استفاده می کنم و از همه اندیشمندان و دانشمندان دعوت می کنم تا پیشنهادات کارشناسی خویش را در تدوین برنامه هفتم توسعه ارائه نمایند. بنده شب گذشته که آخرین بازدید را داشتم بیشتر از ۴۰۰ نفر از نخبگان و اندیشمندان ظرف ۴۸ ساعت پیشنهادات دقیق و کارشناسی خویش را در سامانه ثبت کرده بودند که نقطه نظرات دقیق و کارشناسی بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه بیان نمود: در ادامه مسیر، کمیسیون تلفیق و در نهایت صحن مجلس شورای اسلامی از امروز قریب به ۴۰ الی ۵۰ روز بر روی این لایحه کار خواهد نمود و بطور قطع بدون همراهی نخبگان قادر نخواهیم بود که در زمینه های مختلف برنامه ریزی دقیقی داشته باشیم. از طرفی در بررسی که ما از برنامه سوم تا برنامه ششم داشتیم متاسفانه شیوه برنامه ریزی و شیوه اجرا به نحوی بوده که خوشبینانه حدود ۳۰ درصد از برنامه ها محقق شده است که اگر برنامه ای هم نداشتیم این ۳۰ درصد در راه اجرا خود به خود تحقق می یافت.
ایشان در ادامه بیان نمود: ما در برنامه هفتم توسعه شیوه برنامه ریزی را متفاوت دیدیم. دولت در این حوزه کوشش کرد و حتی در دو الی سه نوبت با همفکری نخبگان در این حوزه تجدید نظر داشت. امروز هم این برنامه نیازمند توجه و خرد جمعی شما است. ما از ابتدا در برنامه هفتم توسعه به دنبال این هستیم تا به یک ثبات اقتصادی در انتها برنامه برسیم و بگونه ای عمل نماییم که از سال اول برنامه این امر مشهود باشد نه برای مدیران و مسؤلان بلکه برای آحاد جامعه و مردم این تحول قابل احساس باشد که یک ثبات اقتصادی حاکم است.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار نمود: ما به این مورد توجه داریم که برنامه باید برپایه سیاست های کلان و مسئله محور باشد. نگاه ما باید به سمت مسئله محوری و حل مسائل اساسی باشد. این مسائل هم باید اولویت بندی شود ما باید چندین مسئله اصلی را انتخاب نماییم و بر روی آن تمرکز نماییم.
قالیباف اظهار داشت: پرسش اساسی بعدی اینست که مخاطب برنامه کیست؟ خیلی مهم می باشد که مخاطب این برنامه چه کسی خواهد بود. بنده اعلام می کنم ما در جمع بندی خود و در همه شاخص هایی که دنبال می نماییم مخاطب مان خانواده است. یکی از سنجه ها و شاخصهای اساسی ما در تدوین برنامه در هر حوزه ای آثار آن بر روی خانواده می باشد. بعنوان مثال در حوزه اقتصادی باید سنجید که قدرت خرید خانواده کاسته می شود یا افزایش خواهد یافت یا در یک خانواده سبد فرهنگ کجا قرار دارد و سهم آموزش در کجاست.
قالیباف بیان نمود: بطور قطع ما نیازمند تحول اساسی در شکل حکمرانی هستیم. ما نیاز داریم تشخیص علمی و تصمیم سیاسی را با یکدیگر ترکیب کرده تا به یک حکمرانی درست دست پیدا کنیم هر دوی این مولفه ها نیازمند نهاد علم است چه تشخیص علمی و چه تصمیم سیاسی. اگر تصمیمات سیاسی ما تکیه بر تشخیص علمی داشته باشد بطور قطع به بی راهه نخواهیم رفت.




منبع:

1402/04/19
18:31:42
0.0 از 5
3041
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , بازدید , حكم
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳