گزارش مجلس ایران دات كام؛
عزم مجلس برای وادار كردن دولت به اجرای قانون پتروپالایشگاه ها
بهارستانی ها تخلف دولت در اجرا نکردن قانون رفع موانع راه اندازی پتروپالایشگاه ها را به قوه قضاییه ارجاع می دهند.
به گزارش مجلس ایران دات کام به نقل از مهر، طی دهه های گذشته تقریباً تمام دولت ها به صادرات نفت خام و تزریق منابع آن در بودجه جاری کشور عادت داشته اند. معضلی که از دید کارشناسان اقتصادی در بلندمدت باعث تضعیف اقتصادی و ایجاد رکود در تولیدات داخلی کشور می شود. از طرفی وابستگی بخش مهمی از درآمد کشور به پول حاصل از فروش نفت خام سبب شد تا از سال ۹۶ تحریم های نفتی پاشنه آشیل این وابستگی باشند. این تحریم های نفتی در نهایت باعث کسری بودجه و از آن مهمتر کسری تأمین ارز مورد نیاز کشور شد و آثار مخرب تورمی خویش را بر زندگی مردم پدیدار کرد.
این در حالی است که اگر ایران از حدود ۱۰ سال قبل تابحال برای فرآوری تمام یا حدود ۸۰ درصد از نفت خام خود پالایشگاه و پتروپالایشگاه ساخته بود، امروز فروش نفت کشور در مقابل تحریم های آمریکا ایمن شده بود؛ اگر این کار از الان آغاز شود میتوان به تدریج به چنین نتیجه ای دست یافت. علاوه بر مقاوم سازی اقتصاد در مقابل تحریم های خارجی، ساخت پتروپالایشگاه ها مزایای دیگری همچون هدایت درست نقدینگی، رونق صنایع مرتبط داخلی، تولید ثروت، اشتغال زایی و همینطور دستیابی به زنجیره ارزش محصولات پتروپالایشی را به همراه دارد.
تنفس خوراک نقطه جهش پروژه های پتروپالایشگاهی در کشور
اعطای تنفس خوراک به پروژه های پتروپالایشگاهی واجد شرایط فنی و اقتصادی، در قالب قانون «توسعه صنایع پایین دستی نفت و میعانات گازی با بهره گیری از سرمایه گذاری مردمی» و دیگر مزایای این قانون همچون امکان استفاده از انواع ابزارهای تأمین مالی و اجازه صادرات فرآورده نقش مهمی برای جذابیت حضور بخش های خصوصی و مردم در این پروژه ها دارد. تنفس خوراک باعث تضمین بازگشت سرمایه پروژه در همان سال اول بهره برداری و افزایش IRR پتروپالایشگاه می شود. به قول یک مقام آگاه باوجود مزایای بالای این طرح، سازمان برنامه و بودجه با مخالفت با اعطای مجوز تنفس خوراک در روند اجرای این قانون راهبردی سنگ اندازی کرده است. این در حالیست که مبحث تنفس خوراک سال ۹۸ در مجلس شورای اسلامی تصویب شده و با عنایت به دخیل بودن صندوق توسعه ملی، مقام معظم رهبری نه تنها اذن آنرا داده اند بلکه بر اجرای قانون یاد شده هم تاکید داشتند.
از تابستان سال قبل که ۸ طرح منتخب این قانون برای راه اندازی پتروپالایشگاه از سوی وزارت نفت تأیید و عرضه شدند تا الآن اجرای قانون معطل صدور چند مجوز از جانب هیأت امنای صندوق توسعه ملی است که به قول برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مخالف اصلی، رئیس سازمان برنامه بودجه یعنی محمدباقر نوبخت بوده است.
در قانون «توسعه صنایع پایین دستی نفت و میعانات گازی با بهره گیری از سرمایه گذاری مردمی» چاره ای برای تأمین مالی پتروپالایشگاه ها دیده شد که به ایده تنفس خوراک شهرت یافت. قانون تنفس خوراک بدین معناست که وزارت نفت از سهم نفتی که در مخازن مانده و نمی تواند صادر کند، به پتروپالایشگاه های تازه تأسیس بدهد، تا جایی که مجموع هزینه تنفس خوراک با هزینه سرمایه گذاری برابر شود و پتروپالایشگاه باید طی چهار الی هشت سال به صورت اقساط به صندوق توسعه ملی بازپرداخت کند.
اولتیماتوم مجلس به هیئت امنای صندوق توسعه
ماه گذشته بعد از جلسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با معاونین وزارت نفت و سازمان برنامه بودجه، اعلام گردید که مجلس به دولت برای تعیین تکلیف مجوزهای تنفس خوراک فرصت ۱۰ روزه داده است. مالک شریعتی سخنگوی کمیسیون انرژی در اینباره اظهار داشت: با عنایت به تأکیدی که کمیسیون انرژی بر لزوم تصویب تنفس خوراک در هیئت امنای صندوق توسعه ملی داشت و با عنایت به مهلت آیین نامه که ۱۰ روز فرصت به کمیسیون داده تا نظرش را در مورد اعمال ماده ۲۳۴ (استنکاف از قانون) به هیئت رئیسه اعلام نماید، این مهلت را دادیم تا نشست هیئت امنای صندوق تشکیل و تنفس خوراک تصویب شود.
پس از آن سایر نمایندگان مجلس شورای اسلامی همچون موسی احمدی، نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بر جدّیت کمیسیون انرژی مجلس بر پیگیری و ارجاع پرونده به قوه قضائیه در صورت استنکاف از قانون خبر دادند.
هادی بیگی نژاد، عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس اظهار داشت: در هفته آینده مبحث اعمال ماده ۲۳۴ قانون آیین نامه داخلی مجلس در مورد استنکاف دولت از اجرای قانون رأی گیری می شود. ضمن این که از این که جلسه هیأت صندوق توسعه ملی به ریاست رئیس جمهور در مورد تأمین مالی قانون توسعه پتروپالایشگاه ها تا کنون برگزار نشده است هم انتقادات جدی داریم.
همچنین عبدالعلی رحیمی مظفری عضو همین کمیسیون در رابطه بااستنکاف دولت از اجرای این قانون مهم عنوان کرد: باآنکه مجلس به دنبال دعواهای قضائی نیست و بنابراین بارها به دولت برای اجرای تنفس خوراک در قانون پشتیبانی از صنایع نفت خام و میعانات گازی فرصت داده است اما حالا این فرصت به پایان رسیده و باید مشمول ماده ۲۳۴ آئین داخلی مجلس شود، البته اگر نمایندگان یقین پیدا کنند با یک مهلت دیگر کار انجام می شود برای تسریع در کار مردم باز هم به دولت مهلت می دهیم، چونکه نمایندگان مجلس برای انجام امور، چنین سعه صدری و همکاری می کنند.
در این بین مجتبی توانگر، رئیس کمیته اقتصاد و انرژی مجلس شورای اسلامی در صفحه شخصی توئیتر خود در ارتباط با ضرورت اجرای قانون پتروپالایشگاه ها از جانب دولت، نوشت: «پایان ضرب الاجل مجلس برای تصویب قانون پتروپالایشگاه ها؛ ماده ۲۳۴ در انتظار وزارت نفت و صندوق توسعه؛ چرا وقتی میتوان در ازای صادرات نفت خام حدوداً ۶۰ دلاری، میلیون ها دلار درآمد از محل صادرات فرآورده بخصوص فرآورده های با ارزش افزوده بالاتر داشت، چنین نکرد؟»
حسین حسین زاده و محمد طلا مظلومی هم دیگر اعضای کمیسیون انرژی هستند که طی روزهای اخیر ضمن بر شمردن فرصت ها و مزایای راه اندازی پتروپالایشگاه ها در کشور بر پیگیری جدی تخطی دولت و سازمان برنامه و بودجه در تخطی از قانون تاکید داشته اند. امید است در آستانه انتخابات ریاست جمهوری که تمرکز همگان بر اخبار و تحولات انتخاباتی است، حل مشکل تنفس خوراک پتروپالایشگاهها که بر خنثی سازی تحریم ها و معیشت مردم تاثیر مستقیم دارد، فراموش نشود و نمایندگان مجلس با عنایت به نقش نظارتی خود پیگیر اجرایی شدن این قانون باشند.
منبع: مجلس ایران دات كام
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب