مجلس ایران دات كام
صفحه عمومی کاندیدا

نوروزعلی واحد

نوروزعلی واحد

نام: نوروزعلی

نام خانوادگی: واحد

کاندیدای مرند و جلفا انتخابات مجلس شورای اسلامی

کاندیدای حوزه انتخابیه مرند و جلفا

بیوگرافی (زندگینامه) نوروزعلی واحد:

من نوروزعلی واحد فرزند مرحوم محمد تقی متولد 1344 شمسی در روستای دیزج حسین بیک شهرستان مرند استان آذر بایجانشرقی هستم . دارای دیپلم تجربی و فوق دیپلم زبان انگلیسی و لیسانس علوم اجتماعی گرایش تعاون و رفاه اجتماعی و دانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ و تمدن اسلامی (ناتمام) می باشم . متاهل و دارای دو فرزند هستم .

سوابق اجرائی و مدیریتی نوروزعلی واحد

1- دبیر ، معاونت ، مدیریت مدارس در شهرستان مرند

2- حدود 7 سال کارشناس حراست اداره آموزش و پرورش مرند

3- حدود یکسال مامور در فرمانداری شهرستان مرند در پست حراست فرمانداری و دومین دهدار استان در دهستان کشکسرای با 11 روستای تحت پوشش

4- نزدیک 3 سال جانشین بسیج دانش آموزی شهرستان مرند

5- 6 سال مدیر (فرمانده) کانون بسیج فرهنگیان شهرستان مرند 

6- بیش از 10 سال فرمانده گردان عاشورا

7- بیش از 15 سال فرمانده پایگاه مقاومت بسیج روستا

8- عضو شورای اسلامی دوره چهارم در روستا

9- موسس و مدیر شورای اجرائی موسسه خیریه فدک روستا (10 سال ) با حدود 500 میلیون تومان خدمات ارائه شده به نیازمندان روستا (با همت و ایثار خیّران روستا )

10- همکاری داوطلبانه با جهاد سازندگی و سازمان تبلیغات اسلامی در اوایل سالهای پیروزی انقلاب اسلامی

11- حضور داوطلبانه در جبهه های جنگ هشت سال دفاع مقدس (5 بار اعزام) در حدود 20 ماه و مجروحیت (جانباز) در عملیات والفجر 4

 با افتخار تمام در طول هشت سال دفاع مقدس از 16 سالگی  5 نوبت در جبهه های دفاع مقدس حضورداوطلبانه بسیجی داشتم و در عملیات والفجر 4 مجروح شده ام (البته این کمترین کاری بود که در دفاع از میهن اسلامی به عنوان یک ایرانی مسلمان وظیفه ام را انجام داده ام ) و اینک با همان نیّت حضور در جبهه به عنوان تکلیف شرعی خود را آماده خدمت رسانی و نوکری ملت فهیم و بزرگ و صبور ایران بخصوص شهرستان های مرند و جلفا نموده ام با همان نگرش و با همان عزم و اراده. انجام وظیفه تا سر حد توانائی (تلاش مجاهدانه ) با حس وظیفه شناسی (پاسخگوی عملکرد خود ) با دلسوزی عاشقانه (نوکری ملت )

افتخارات نوروزعلی واحد

برنامه های نوروزعلی واحد پس از انتخاب شدن

اهداف  انتخاباتی بنده رسیدن به :

عزت اسلامی ، کرامت انسانی ، رفاه اجتماعی  مبتنی بر صداقت در گفتار و سلامت در کردار و پاک دستی است

با روش مدیریتی با رویکرد ، تلاش مجاهدانه ، خدمت مسئولانه و نوکری متواضعانه

 

تفصیل افکار و عقاید و طرح های بنده حقیر به عنوان سرباز ولایت  و جانثار و خادم ملت

هدف اقدام :

«قُل إنَّما أَعِظُکُم بِواحِدَة أَن تَقُومُوا لِلّهِ مَثنی وَ فُردی؛

[ای پیامبر!] بگو: شما را تنها به یک چیز اندرز می دهم و آن اینکه: دو نفر دو نفر و یا یک نفر یک نفر برای خدا قیام کنید» (سوره سباء، آیه 46)

راه کار :

وَالَّذينَ جاهَدوا فينا لَنَهدِيَنَّهُم سُبُلَنا  وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ المُحسِنينَ

و آنها که در راه ما (با خلوص نیّت) جهاد کنند،  قطعاً به راه‌های خود، هدایتشان خواهیم کرد؛ و خداوند با نیکوکاران است.  ( سوره مبارکه العنكبو ت آیه ۶۹  )

راه و رسم  :

مِنَ المُؤمِنينَ رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَيهِ  فَمِنهُم مَن قَضى نَحبَهُ وَمِنهُم مَن يَنتَظِرُ  وَما بَدَّلوا تَبديلًا﴿ سوره مبارکه الأحزاب ۲۳

در میان مؤمنان مردانی هستند که بر سر عهدی که با خدا بستند صادقانه ایستاده‌اند؛ بعضی پیمان خود را به آخر بردند (و در راه او شربت شهادت نوشیدند)، و بعضی دیگر در انتظارند؛ و هرگز تغییر و تبدیلی در عهد و پیمان خود ندادند.

قسمتی از خطبه 131 امام علی ع در نهج البلاغه :

اللّهُمَّ اِنَّكَ تَعْلَمُ اَنَّهُ لَمْ يَكُنِ الَّذى كانَ مِنّا مُنافَسَةً فى سُلْطان، وَ لاَ الْتِماسَ شَىْء مِنْ فُضُول الْحُطامِ، وَلكِنْ لِنَرُدَّ الْمَعالِمَ مِنْ دينِكَ، وَ نُظْهِرَ الاِْصْلاحَ فى بِلادِكَ، فَيَأْمَنَ الْمَظْلُومُونَ مِنْ عِبادِكَ، وَ تُقامَ الْمُعَطَّلَةُ مِنْ حُدُودِكَ.

خدایا تو مى دانى که آنچه انجام دادیم نه براى رغبت به قدرت بود، و نه براى زیاده خواهى از مال بى ارزش دنیا، بلکه براى آن بود که نشانه هاى دینت را به جایش بازگردانیم، و برنامه اصلاح را در شهرهایت آشکار کنیم، تا بندگان ستم کشیده ات ایمنى یابند، و حدود معطّل شده ات اقامه گردد.

 

مقدمه :

1.     اسلام به عنوان دین جهانی به واسطه پیامبر اعظم (ص) برای هدایت تمامی انسانها به ویژه معتقدین به آن از سوی خداوند رب العالمین آورده شده به عنوان دین کامل در بر گیرنده سعادت دنیا و اخرت انسان می باشد

2.     برای فهم آموزه های دین نیازمند معلمان دانا و عامل به آن هستیم که بعد از پیامبر اعظم (ص) ، امامان معصوم (ع) و در استمرار خط آنان علمای آگاه و عامل می باشند

3.     انقلاب اسلامی در ادامه مسیر انبیاء الهی می باشد

4.     در جمهوری اسلامی ایران تمامی شهروندان آن دارای حقوق متناسب به خود هستند که حاکمیت باید نسبت به برآوردن حق آنان نهایت تلاش خود را بنماید

5.     قانون تنها راه رسیدن به این حقوق است و رعایت آن وظیفه همه افرادی است که در این کشور زندگی می کنند .

6.     قانون اساسی به عنوان چراغ راهنمای این کشور باید همیشه مورد نظر همه ما باشد .

7.     تمامی مسئولین در این کشور از بالاترین رده خدمتی تا پایین ترین آن متوجّه این امر باشند که در قبال تمامی شهروندان جمهوری اسلامی مسئولیت دارند .

8.     کشور جمهوری اسلامی ایران بنا به هویت ذاتی خود که از اسلام عزیز و تمدن چندین هزار ساله حاصل شده است کشوری است با شرایط خاصّ خود ( دارای حکومتی بر مبنای آموزه های دینی ، پیامی نو برای بشریت ، مکان جغرافیائی ذی قیمت و منحصر به لحاظ قرار گیری و دسترسی به ... ،  دارای دشمنانی قسم خورده و دوستانی جان فشان ، مشکلاتی منحصر به خود ، فرهنگی خاصّ خود، با فرهنگ رایج جهانی دارای نکاتی مشترک و غیر مشترک می باشد )

9.     شرایط خاصّ جمهوری اسلامی مدیریت منحصر به خود را طلب می کند که بی توجهی به این موضوع و عدم درک صحیح و ژرف نگرانه از مطلب   و قبول مسئولیت در آن موجبات عدم موفقیت مسئول ، حل نشدن مشکلات مردم ، ایجاد نارضایتی ملت ، تلف شدن سرمایه مادی و معنوی کشور و به یک معنا عدم دست یابی به اهداف بلند ملت بزرگ ایران خواهد بود که این مسئولین باید در مقابل مردم جوابگو باشند و در محضر خدا مورد بازخواست قرار خواهند گرفت .

** نکته کلیدی **

کشور جمهوری اسلامی ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ، کشوری است مستقل با آرمان های بلند مادی و معنوی ، اما :

 1 دارای  مشکلات و نارسائی های انباشت شده رژیم ساقط شده قبلی (پهلوی)

 2 الزاماتی که انقلاب اسلامی با خود دارد (توجه عمیق و جدی به محرومین جامعه در تمامی زمینه ها ، جوابگوئی منطقی به خواسته های عموم اقشار ملت ، در هم ریختگی ساختار حکومتی و روابط اجتماعی کشور به واسطه پیروزی انقلاب )

3- در حوزه روابط خارجی ایجاد یا قطع  رابطه با ملت ها و کشورهائی که هزینه خواهند داشت

 4- به وجود آوردن ساختار حکومتی با حرف نو و ناشناخته برای کشورهای دنیا (نظام ولایت فقیه ) و ایجاد و نظم دهی به ساختار های اداری کشور با نیروهای انقلابی که اساسا تجربه حکمرانی ندارند

  5 قطع دست و منافع چپاول گران داخلی و خارجی از سرمایه های مادی و معنوی ملت و ....

6- فردای پیروزی ایجاد مزاحمت های ضدانقلاب و مشغول سازی سران و نیروهای انقلاب به رفع موانع آنان در نقاط مختلف کشور (عدم فرصت برنامه ریزی برای مسائل کشور توسط رهبریت و نیروهای انقلاب )

 7- آغاز تحریم های ظالمانه دشمنان انقلاب و تهدید منافع ملی توسط آنان

 8- آغاز جنگ تحمیلی سنگین و شبه جهانی علیه ملت ایران و وارد ساختن میلیاردها میلیارد تومان هزینه و ضرر به کشور

 9- ادامه خصومت های ظالمانه با اتحاد کشورهائی که منافع خود را در ایران اسلامی از دست داده اند و .... 

حال با این توصیف کوتاه می خواهیم کشوری بسازیم که آن مشکلاتش حل شود ورضایت مندی ملت فراهم شود و بستر پیشرفت و توسعه هم برای حال و هم برای آیندگان فراهم شود و برای ملت ها و دولت های آزادی خواه و محروم جهان نمونه و الگو باشد و زمینه مقصد نهائی آرزوی موحّدان و مومنان دنیا را برای ظهور منجی جهانی فراهم آورد ؟؟؟؟!!!

برای ساختن چنین کشوری و دست یابی به چنان اهدافی

اولا، برنامه می خواهد - کوتاه ، میان و بلند مدت ( با سبک و سنگین کردن نیازها ی جامعه ، اولویت بندی آن نیازها و ... )

دوما ، سرمایه می خواهد  ( نیروی انسانی و ملی و لجستیکی و .. )

سوما ،  نیروهای پای کار معتقد به این مشکلات و آن اهداف ( این نیروها الزاما باید دارای روحیه جهادی ، مسئولیت پذیر و عاشق خدمت باشند . مسئول ساعتی ، بی برنامه و بی پاسخ به کارکرد خود ، منت گزار بر مردم و ... به درد این کشور نمی خورد

10. با توجه به وسعت سرزمینی که خود از مجموع وسعت چند کشور جهان بزرگتر است و با پانزده کشور همسایه است در میان دو دریای بزرگ در شمال و جنوب خود با دسترسی به دورترین مناطق جهان از نظر قرار گیری جغرافیائی از حیث اقتصادی ِ نظامی  و وجود فرهنگ تمدنی هزاران ساله و مردمی با ایمان و صبور و معتقد به آرمان ها و کشور ، وجود ذخایر عظیم زیر زمینی نفتی و گازی و معادن ، کشوری چهار فصل ، نیروی انسانی جوان و مبتکر و فعال ، پتانسیل دینی و مذهبی  بی مثال و رهبری دانشمند و حکیم و دلسوز ومردمی و مجاهد و دور اندیش و شجاع ، حل آن معضلات و دست یابی به اهداف با تمام مشکلاتش  امکان پذیر است .

11. تمامی مسئولین این نظام انقلابی خدمت گزار این ملت هستند و افتخاری بالاتر از این ندارند .

12. سه ویژگی مهم و تاثیر گذار،  برای این خدمت گزاری باید مورد توجه همه مسئولین باشد : الف - تلاش مجاهدانه  ( نهایت تلاش شبانه روزی بدون منّت )

 ب- خدمت مسئولانه (خدمت گزاری صادقانه همراه با پذیرش مسئولیت کارهای خود ) ج - نوکری عاشقانه ( خدمت به مردم با نهایت عشق ورزی )

مجلس شورای اسلامی

1.      بالاترین رکن تصمیم گیری در امورات جاری کشور با ملاحظات قانون اساسی کشور می باشد .

2.     نمایندگی مجلس شورای اسلامی ارزنده ترین و خطیر ترین مسئولیت است .

3.     اولاترین فرد به تمکین در مقابل قوانین کشور نماینده مجلس شورای اسلامی است

4.     طبق تصریح قانون اساسی وظیفه اصلی نماینده مجلس شورای اسلامی

  الف تصویب قوانین لازم برای کارهای کشور

 ب- نظارت مستمر و کافی و لازم بر اجرای قوانین مصوّب مجلس با ملاحظات قانون اساسی و آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی  می باشد

ج-  شناسائی مشکلات و نیازمندی های منطقه انتخابی خود و تلاش و پی گیری مستمر در جهت رفع مشکلات و تامین نیازمندیها

5.     اگر نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ملاحظه خداوند سبحان به دور از هوای نفسانی  و با ملاحظات بند 12 این نوشته نسبت به ایفای وظیفه خود اقدام نمایند اولا کشور به اهداف مد نظر خود بیشتر دست پیدا می کند دوما از مشکلات کشور کاسته می شود که هر دوی این امر موجبات رضایت آحاد ملت را فراهم می سازد که خشنود خدا در جلب رضایت خلق خدا و خدمت گزاری به آنان است

چالش های مهم در حوزه قانون گذاری :

1-   کثرت قوانین مشابه هم

2-  عدم تطبیق اغلب قوانین با نیاز های واقعی مردم

3-   عدم تبیین قوانین مصوب برای بهره برداری مطلوب مردم

4-  اغلب قوانین با زبان رایج مردم فاصله دارند ( برای عموم قابل فهم نیستند )

5-  عدم رعایت قانون در اغلب موارد توسط  خود مسئولین 

6-   عدم رعایت احترام به قانون در جامعه در موارد زیاد

پیشنهاد برای رفع چالش ها :

-        در یک کلمه قوانین با ملاحظات نیازهای مردم به شکل ساده در عین حال جامع و مانع تصویب و در مرحله اول توسط قانون گذار و و عوامل مشمول حکومتی رعایت و اجرا شده و بعد از تفهیم و تبیین برای عموم مردم ، الزام آور بودن قوانین بطور جدی پی گیری گردد .

دولت ( قوه مجریه )

1-  مهمترین بخش تجلی آرزوها و خواست های ملت می باشد

2-  با تعهد و واستفاده از تجربیات گذشته باید مشکلات حال و آینده ملت را رفع نماید

3-  مرّ قانون را رعایت کرده و نسبت به ایفای وظایف خود همت نماید

4-  در برنامه ریزی و اجرای طرح های پیش بینی شده عدالت اجتماعی را رعایت نماید

5-  با فعالیت های کارآمد و به هنگام و همه گستر خود زمینه های حضور فعال و با نشاط و مسئولانه ملت در صحنه عمومی کشور را فراهم سازد

6-   به لحاظ محل کثرت رجوع مردم بودن ،  باید نسبت به ارزشهای پذیرفته شده ملت ( دینی و عرفی ) پای بندی بیشتری داشته باشد

قوه قضائیه

1-  تکیه گاه و محل امید مردم است

2-  پشتیبان اصلی قوه اجرائیه است

3-   محل بروز و ظهور و شکفتگی اعتقادی مردم نسبت به شعار عدالت اجتماعی نظام جمهوری اسلامی است

 

نیروهای مسلح و امنیتی

1-   عزت و قدرت آنان  عزت و قدرت ملت است

2-  همیشه و در همه حال باید در همه زمینه ها تقویت و پشتیبانی شوند

3-  در همه حال و شرایط باید آمادگی ایثارگری برای ارزشهای پذیرفته شده مردم داشته باشند

شورای نگهبان

1-  به دور از حب و بغض ها لازمه استمرار حکومت جمهوری اسلامی است

2-  با گستره چتر جذب حداکثری معتقدین به عزت ایران اسلامی و دفع حداقلی ( دشمنان ملت مانند منافقان ، معاندان ، نفوذی ها )یکی از اثر گذار ترین نهاد های  حکومتی در کشور است .

انتخابات

محل ظهور خواست مردم در نحوه اداره کشور است

خواستگاه پیشرفت یا خدای نکرده پس رفت کشور می باشد

از خوبی های انتخابات می توان گفت که نشان گر مسئولیت پذیری ، نشاط اجتماعی ، بلوغ فکری و سیاسی و ... ملت است

از ناخوشایندی های انتخابات ، خدای نکرده در اثر بی توجهی و غفلت از آینده نگری ، محل زد و بندهای سیاسی ، موضع تخریب بنیان های اساسی کشور ، محل طمع دشمنان پیشرفت ملت و کشور ، در صورت حاکمیت پول و قدرت ، محل انحراف آرزوهای بلند یک ملت و ... است

بنابر این  هم آحاد مردم مسئولیت بزرگی در انتخاب صحیح خود دارند و هم افرادی  که داوطلب حضور در چنین جایگاهی هستند.

 چرا و چه کسی را انتخاب می کنیم ؟!

 

من معتقدم ؟!

( نظرات و تفکرات )

سیاسی

-                    آنچه برای من اهمیت دارد با اعتقاد به مبانی انقلاب اسلامی ،  نسبت خدمت گزاری به ملت بزرگ ایران است هر کس بیشتر برای پیشرفت مادی و معنوی و ایجاد رفاه عمومی و جلب رضایت همه مردم با رعایت قانون تلاش می کند فرد انقلابی و دلسوز این مردم است حال این فرد در کدام جناح و تابع کدام خط سیاسی پذیرفته شده نظام باشد چندان اهمیتی ندارد ( به شخصه خودم معتقد به این خطوط سیاسی نیستم )

-                    قلبا و عملا معتقد به این هستم و قانون اساسی نیز این را بیان می کند خطوط اصلی  و اهداف و تصمیمات کلان کشور را رهبری انقلاب تعیین می کند و همه مسئولین نهایت تلاش خود رابرای دست یابی به این اهداف باید صرف کنند

-                    برادری ایمانی و ملی در امورات جاری کشور در داخل و تحمل نظرات مختلف و تشویق و تائید کار درست ولو به دست گروه رقیب سیاسی ما و انتقاد همراه با پیشنهاد سازنده برای تسریع در پیشرفت وخدمت رسانی به ملت و عدم تخریب رقیب سیاسی ،  به مفهوم دیگر جذب حد اکثری و دفع حد اقلی مورد نیاز جامعه بزرگ ایرانی است

-                     در موضوع بهره مندی از مواهب و رفاه ملی ،  اول مردم بعد من و تقبّل زحمت و مسئولیّت اول من بعد مردم باید شعار مدیران جامعه باشد

-                    تابلوی بزرگ سهم من در پیشرفت ملت کشورم باید مد نظر تمام افراد به خصوص مسئولین در همه قوا باشد

-                    برای ساختن ایران اسلامی شایسته،  همه  مسئولین نه تنها کار امروز را با شایستگی به انجام برسانند باید برای فرداهای خوب و بد مسئولیت و دستگاه خدمتی خود برنامه اجرائی مناسب داشته باشند

-                    خط سیاسی حاکم بر کشور باید خط تلاش مجاهدانه و خدمت گزاری بی منت برای فراهم نمودن بستر لازم پیشرفت مادی و معنوی مردم باشد حال این حرکت به دست چه افرادی و تابع کدام خطوط سیاسی معتقدین به انقلاب اسلامی باشد ، فرقی نمی کند

-                    تشکیل گروه های فعال سیاسی (حزب ؟)با معیارها و تعاریف فرهنگ ایرانی و اسلامی

-                    دنیای جغرافیایی شامل تمامی کشورهاست نه چند کشور اروپائی و امریکا !

-                    در تمامی فعالیت های کشور (اعم از داخلی و خارجی) توجه به دشمنی امریکا و رژیم صهیونیستی الزامی است و امری بدیهی بوده و توهّم نمی باشد

-                    به غیر از دو مورد مطرح بالا برای دست یابی به منافع ملی با تمام کشورهای دنیا با اولویت همسایگان ، کشورهای اسلامی ، کشورهای هم سو و دیگر کشور ها با ملاحظه رعایت احترام متقابل  باید ارتباط داشته باشیم

-                    صرف هزینه در بعضی از کشورها برای حفظ یا بدست آوردن منافع ملی نه تنها لازم بلکه ضروری است بنا براین عضویت یا تشکیل بلوک بندی های سیاسی با کشورهای مختلف با ملاحظه تاثیر گذاری یا جلوگیری از ضرر با رعایت عدم اصراف مالی لازمه سیاست خارجی است

-                    ایجاد و حفظ روابط تنگاتنگ با کشورهای همسایه از واجبات سیاست خارجی است

فرهنگی ، اقتصادی و اجتماعی

 

موضوع اول و آخر ما فرهنگ است . اقتصاد ، سیاست ، اجتماع ، هنر ، ورزش .... همه و همه جزو فرهنگ جامعه می باشند . اگر به عمق و مفهوم کلی فرهنگ توجه شود ، این فرهنگ عمومی جامعه است که سیاست آن جامعه را سمت و سو می بخشد و اقتصاد را رونق بخش یا بی رمق می سازد . اجتماع را با نشاط و سرحال و مسئولیت پذیر می کند یا ولنگار و بی توجه به آرمان ها و آرزوها  فرهنگ روح جامعه است و مابقی موضوعات جان آن . از جمله موارد فرهنگی ، تمرکز بر حفظ و گسترش فرهنگ ایرانی اسلامی ، کمک به توسعه فرهنگ زندگی سبک اسلامی با تاکید بر  نماز و مساجد  - نماز های جماعت و نقش برجسته روحانیت مساجد -  توسعه و تعمیق محتوایی هیئات مذهبی ، فرهنگ کتاب خوانی و مسابقات فرهنگی متنوع ، توجه جدی به سینما و تئاتر و انجمن های شعر و ادب فارسی ، مراودات  فرهنگی با کشورهای همسایه ، توجه به فعالیت های فرهنگی روستائی ، کمک به گسترش جشنواره های ملی و مذهبی برای ایجاد و حفظ نشاط جامعه  اما فعلا پاشنه آشیل کشور مسئله اقتصاد است

 

-                    مشکل اساسی فعلی کشور مشکلات اقتصادی است (آیا خود این مشکل علت است یا معلول ؟) که باعث شده حلاوت و شیرینی پیشرفت های عظیم کشور در پرتو انقلاب اسلامی آنچنان که باید در کام توده های مردم مخصوصا صاحبان اصلی انقلاب ( محرومین و اقشار کم برخوردار ) احساس شود ، نمی شود ، در این خصوص به چند نکته اشاره می کنم  .

-                    آمایش سرزمینی : باید مناطق کشور به لحاظ برخورداری از پتانسیل های لازم  در برآوردن نیازهای مردم طبقه بندی شود تا در هر محل سرمایه گذاری بر مبنای هزینه و فایده انجام گیرد تا سرمایه های مادی و معنوی ملی اتلاف نشود ( سرمایه گذاری بر مبنای منافع سیاسی وانتخاباتی و ...  منافع ملی را هدر می دهد )

-                    اولویت بندی حقیقی قدرت اقتصاد کشور ( یعنی واقعا کشور در چه زمینه های اقتصادی می تواند بر اساس اصل مسلم هزینه و فایده ، سرمایه گذاری نماید برای مثال کشاورزی ، صنعت ، تجارت ، خدمات ، فن آوری های نوین و ... ) تحقیقا سرمایه گذاری در تمامی زمینه های اقتصادی نه در توان کشور است و نه مطلوب

-                    توجه داوطلبان نمایندگی مجلس مبنی بر عدم قول وقرار های برنامه های اجرائی (نظیر ایجاد کارخانه ، احداث تاسیسات ، راه ، .... ) در دوران تبلیغات انتخاباتی که این امور علاوه بر اینکه خلاف اختیارات و وظایف نمایندگی مجلس بوده و دخالت در امور قوه مجریه است خود گریبانگیر نماینده مجلس و انحراف او از مسیروظایف قانونی و هدر رفت سرمایه ملی دوران نمایندگی مجلس می شود

-                    توجه عمیق به ارزش گذاری مفهوم کار در کشور (کار یعنی فعالیتی که در اثر آن رفع نیازو جلب منفعت  شخص و جامعه با حفظ اصول حاکم بر جامعه انجام گیرد )

-                    تمام فعالیت های اقتصادی به مفهوم عام در کشور با اولویت بخش های تعاونی ، خصوصی و حاکمیتی انجام گیرد

-                     درگیر کردن عموم مردم در سرمایه گذاری های اقتصادی با ایجاد تعاونی های فعال

-                     سرریز منافع اقتصادی و بهره مندی و لذت آن به ترتیب برای بخش تعاونی ، بخش خصوصی و بخش حاکمیتی باید باشد

-                    توجه جدی به امر تولید با منطق اقتصادی ( مقرون به صرفه ، به روز بودن ، رقابتی ، قابلیت صادراتی و .. )

-                    بهای لازم به حوزه فن آوریهای نو و جدید داده شود

-                    از اقتصاد صدور خدمات فنی و مهندسی بهره مندی لازم به عمل آید

-                    سرمایه گذاری جدّی در دو حوزه گردشگری عمومی و جذب توریست خدمات درمانی

-                    توجه جدی و واقعی به کار گاه های کوچک ( یک کارخانه مادر در یک منطقه می تواند به قسمت های مختلف در کار گاه های کوچک تولیدی تقسیم شود بعد از تولید هر قسمت در کارگاه مرکزی مونتاژ و جمع بندی گردد )

* این امر جلوگیری می کند از

-                     مهاجرت های اجباری شغلی

-                     کاهش فشارهای مالی خانواده به واسطه اجاره یا خرید مسکن

-                     کاهش ناهنجاری های اجتماعی معلول دوری سرپرست خانواده از خانواده خود

-                     کاهش هزینه های سوخت ، رفت و آمد ، ....  به واسطه مسافرت های شغلی روزانه افراد شاغل از محل زندگی خود به محل کار (کارخانه ها که اغلب در مراکز استان و ... واقع شده اند )

-                    ایجاد نشاط ورضایت مندی اهل خانواده به واسطه فراهم ساختن فرصت در کنار هم بودن که این امر در شادابی جامعه که لازمه هر نوع فعالیت اقتصادی و اجتماعی است موثر می باشد 

-                    ترویج مفهوم کار در بین جوانان و نوجوانان به واسطه ملموس بودن فعالیت افراد شاغل در کار گاه ها توسط اطرافیان آنان

-                     تقلیل هزینه های تولید

-                    ایجاد مشاغل جدید (ارتباط کارخانه مادر با کار گاه های کوچک ) و ....

******

توجه به تولید مشترک بین دولی ( تولید مواردی که امکان آن با سرمایه گذاری بین دویا چند کشور همسایه وجود دارد . این موضوع اولا موجب مودت بین آن کشور ها می شوده  دوما امنیت منطقه ای را که ضرورت یک فعالیت اقتصادی فراهم می سازد بالا می برد  سوما موجبات انتقال تجربیات می گردد و ...

-                      توجه جدی به موضوع معادن در کشور ( تمرکز این امر می طلبد وزارت معادن احیاء شود )

-                    همکاری الزامی وزارت خانه های آموزش و پرورش و علوم با وزارت خانه های درگیر اقتصاد (حضور و آموزش دانش آموزان و دانشجویان در محیط های کار مربوط به رشته های تحصیلی خود بدون گذراندن این دوره ها مدارک تحصیلی ارائه نشود و محیط های کار با ارائه این خدمات امکان دریافت مشوق های بیشتر داشته باشند )

-                    ثبات سیاست های پولی و مالی حداقل برای دوره های 3 الی 5 ساله

-                    توجه لازم وکافی به مدیریت نقدینگی درجامعه

-                    گسترش پایه مالیاتی کشور (هر شغل و در آمد باید مالیات خودرا پرداخت نماید سپس بخشودگی یا معافیت مالیاتی خودرا بعد از مدت کوتاه مشخص نقدا دریافت نماید . هزینه های جاری کشور(حقوق و دستمزد ) از محل درآمد های مالیاتی حاصل شود و درآمدهای نفتی و ... صرف امور سرمایه گذاری و عمرانی شود)

-                    ایجاد دولت الکترونیک در یک محدوده زمانی مشخص برای تمامی ارکان کشور به پایان برسد (برای جلوگیری از فساد اداری ، شفافیت امور ، کوتاه شدن مسیر راه اندازی فعالیت های اقتصادی ، آسان شدن برنامه ریزی های کلان و .... )

-                    برای حل مشکل بیکاری ، هر شماره ملی یک شغل داشته باشد (اضافه بر یک شغل باید مالیات مضاعف پرداخت نماید )

-                    قانون عدم به کار گیری مجدد بازنشستگان در تمامی مشاغل به جد انجام گیرد ( از تجربیات بازنشستگان با وضع قانون لازم می توان به شکل خرید خدمت تجربه در امورات مورد نیاز بهره برداری نمود نوعی مشاوره )

-                    پوشش بیمه همگانی واقعی الزامی برای غیرشاغلین در موسسات و اداره جات و... براساس هر شماره ملی یک شغل  به نحوی که فرد بعد از سنوات مشخص شغلی دارای درآمد مکفی برای زندگی خود باشد

-                    اداره کشور برای نظام حکومتی به عنوان نماینده مردم گران تمام می شود . پیشنهاد می شود :

-                    الف ) تمامی سازمان ها و مراکز متعدد و موازی  ارائه کننده یک نوع خدمت به غیر از نیروهای مسلح و امنیتی در یکدیگر ادغام شوند

-                     ب) طرح های عمرانی که قسمت بیشتر سرمایه مملکت را به خود اختصاص می دهند اولا با مطالعه دقیق با توجه به شرایط جغرافیایی و الزامات منطقی مورد نیاز کشور منطقه ، انجام گیرد .

-                    دوما تقویم زمانی شروع و اتمام طرح رعایت شود (طولانی شدن انجام یک طرح علاوه بر آنکه سرمایه مادی کشور را به علت چند برابر شدن قیمت تمام شده بر باد می دهد باعث سلب اعتماد مردمی و ایجاد شایعه و سوء ظن با عنوان - بخور بخور می گردد که قابل جبران برای نظام نیست .

-                     ج ) ضمانت طرح های عمرانی به شکل صحیح که مجریان و پیمانکاران متعهد می شوند رعایت گردد .

-                    ح هزینه های جاری :  حقوق و دستمزد ماهیانه کارمندان و حقوق بگیران سازمان ها و نهاد های دولتی و افزایش سالیانه آن و تامین امکانات اداری ،  بخش اعظم بودجه سالیانه کشور را به خود اختصاص می دهد ،  که در این خصوص می توان قسمتی از افزایش سالیانه حقوق و مزایا را به صورت تامین کالای مورد نیاز تولید داخل به شکل متنوع که با ذوق مصرف کنندگان هم ،  هم خوانی داشته باشد انجام داد و نیز اقلام مصرفی سازمان ها و اداره ها باید از تولیدات داخل فراهم شود ( این موضوع باعث رشد تولید داخلی ، اشتغال ، توسعه درآمد دولت از محل عوارض کالا و مالیات  و هم چنین باعث کم شدن رشد نقدینگی در جامعه که قسمتی از عوامل تورم است خواهد شد ) البته در این موضوع مراکز نظارتی باید به وظایف قانونی خود با جدیت عمل نمایند تا منفذ تبانی و فساد به وجود نیاید .  

-                    هر سازمان و نهاد خدماتی و... الزاما برای وضعیت های سفید و زرد و قرمز  کشور در حوزه فعالیت خود طرح های از پیش آماده و تمرین شده داشته باشند تا در صورت بروز هر اتفاق مطابق آن عمل گردد ( در حوادث گوناگون رخ داده بر کشور به علت عدم وجود چنین طرح ها ، هم وجهه عمومی کشور و سازمان مربوطه خدشه دار می گردد ، از همه بیشتر مردم صدمه می بینند که برخی قابل جبران نیست ، هم کاری که با هزینه کم قابل پیش بینی می توانست پایان یابد با صرف ده ها برابر هزینه آن هم به شکل نامطلوب انجام می گیرد که هم پول و سرمایه ملت خرج می شود در حالی که رضایت ملت هم به دست نمی آید

 

* خانواده *

ازدواج آسان جوانان – نشاط و شادابی عمومی

-  برای ازدواج آسان جوانان که بخش قابل توجهی از ناهنجاری های اجتماعی و اخلاقی  که خود عامل مهم بعضی از تعارضات سیاسی و اقتصادی جامعه است چند مشکل اساسی وجود دارد 1- شغل (بر اساس پیشنهاد یک شماره ملی یک شغل می توان قسمت عمده این مشکل را حل کرد)  2- مسکن : دولت برای پنج سال اول مزدوجین فاقد مسکن باید دارای طرح باشد و پیشنهاد می شود مسکن ارزان 50 متری با کمترین مبلغ اجاره بها تهیه و در اختیار آنان قرار گیرد این موضوع از طریق تعاونی ها و بخش خصوصی قابل حل است که البته برای این امر مشوق های لازم باید برای ارائه دهندگان این خدمات قائل شد .

3- هزینه ها : در حال حاظر دولت وام کم بهره جهت مزدوجین ارائه می نماید  که این کار به نظر می رسد باید به شکل جنس و پول باشد یعنی قسمتی از وام به شکل خرید کالای ایرانی توسط مزدوجین که برای آغاز زندگی مشترک خود نیازمند آن هستند ارائه شود این کار باعث رونق تولید می گردد که خود هم اشتغال آفرین است هم افزایش در آمد ملی به شکل  دریافت مالیات خواهد بود  

- روحیه شاداب و با نشاط خانواده و جامعه اثر مستقیم در سیاست و اقتصاد و اخلاق  آن جامعه دارد که هزینه در این قسمت نوعی سرمایه گذاری بلند مدت می باشد عوامل موثر بر این کار موضوعات متعددی است که به چندی از اشاره می شود

1-  عقاید و باورهای دینی ( در این بند گویندگان و عالمان دینی که خود عامل به گفته های خود باشند تاثیر به سزائی دارند و..)

2- در آمد خانواده که رابطه مسقیم با اشتغال پایدار دارد که پیشتر پیشنهاد حل این کار آورده شده است

3- رعایت عدالت اجتماعی توسط نظام حاکم نقش مسئولین حکومتی از پایین ترین تا بالاترین مراتب غیر قابل کتمان است ( الناس علی دین ملوکهم )

4- تفریحات سالم نظام باید دارای طرح های مناسب هنری ، ورزشی ، تفریحی (سیاحتی ) برای تمامی اقشار جامعه مخصوصا جوانان هم خانم ها و هم آقایان باشد به نحوی که دسترسی آسان و مطلوب و کم هزینه ( در صورت امکان در بعضی قسمت ها رایگان) در همه جای کشور برای شهر نشینان و روستا نشینان مقدور باشد

1-              فراهم سازی محیط مناسب رعایت نرم های اخلاقی و عرفی جامعه  ( نظارت مستمر و با سعه صدر و خوش روئی و خیر خواهی  همراه با قاطعیت در اجرای مقررات منظورشده اخلاقی و رفتاری توسط سازمان ها و نهاد های مربوطه ) ساختار شکنان جامعه نبایداحساس رها شدگی توسط قانون داشته باشند  

زنان :

شریفترین ، صبورترین ، فداکارترین قشر جامعه

در خصوص فعالیت زنان در جامعه معتقد به محدودیت نیستم بلکه معتقد به مطلوبیت هستم ( زن عضوی از جامعه بشری حق برخورداری از تمام مواهب خداوندی را دارد ، آموزشی ، اقتصادی ، سیاسی ، هنری و ... با لحاظ مطلوبیت امور طبق شرع و عرف جامعه اگر هدف از تمام فعالیت های روزمره رسیدن به رفاه و آرامش دنیوی و کسب منزلت اخروی است این فعالیت ها نباید مغایر با آن هدف ها باشد . مطلوب زن مسلمان نیست در هر نوع فعالیتی تحت هر شرایطی به نام تساوی حقوق زنان شرکت داشته باشد . نظام اسلامی باید هر آنچه را لازمه رشد مادی و معنوی جامعه از جمله زنان است را با حفظ منزلت دینی و عرفی آن فراهم سازد )

جوانان :

اساس پیشرفت جامعه

در یک جمله کوتاه ، برای داشتن جوانان مومن ، فعال ، کارآمد ، آینده ساز و ... پیران با تجربه و دانا و آینده نگر باید تا آنجا که در توان مادی و معنوی جامعه است برایشان دست به کار شوند . دل پاک جوان صداقت را با ریاکاری و عوام فریبی به خوبی و با سرعت تشخیص می دهد . جوان اگر ملاحظه کند رهبران جامعه با صداقت کامل و توان در حد مقدور،  بستر پیشرفت جوان را فراهم می سازند ، دلسوزانه و فداکارانه وارد معرکه ساختن کشور خود می شوند و با سیل همت خود مشکلات پیش رو کشور را برطرف می کنند . ترکیب شور و نشاط جوانی ، کنار نیروهای کار آزموده می تواند گره گشا باشد .  جوان به آموزش ، سرمایه گذاری ، توجه ، تشویق ، تذکّر در زمان خود ، فضای مناسب فعالیت و.. نیاز دارد تا خود را ثابت کند

هنر و ادبیات

(محل زایش خلّاقیت های فکری و ذوقی بشر )

امروزه جوامع بشری بیشتر از ایام گذشته درگیر موضوعات هنری و ادبیات کلامی و تصویری و صوتی می باشد .گسترش روز افزون لوازم گیرایی در این بخش ،  احساس لذت بخشی از داستانها و رمانها و ... برای انسان فراهم ساخته و از سوی دیگر نگرش آینده بینی و آینده سازی بشر را نمود عینی می دهد . سینما ، تئاتر ِ ، ادبیات مکتوب و ... جزو لاینفک زندگی بشر است و آن را به یک صنعت  تبدیل نموده است و هر کس سعی می کند با استفاده هنرمندانه از این صنعت افکار جهانیان را مدیریت کرده و از آن سود خودرا حاصل کند . شناخت محتوی و ابزار ، تفکرات و نیازهای مخاطب این حوزه در اصل ، یک راهبرد اساسی است چرا که فرا تر از نیاز مخاطب ، هستند کسانی که نیاز تراشی می کنند . فرهنگ غنی ملی و اسلامی ایران عزیز گستره عمیق و پهناور این عرصه است که اولا باید تحقیقات ژرفی انجام گیرد و دوما موضوعات متنوع و متعدد برای فعالان این عرصه پدید آید سوما برنامه ریزی کامل در این موضع انجام شود چهارما حمایت های مادی و معنوی فعالان این عرصه تا حد میسور انجام شود تا در برابر صاحبان غول تکنولوژی مخصوصا آنان که با فرهنگ ما سر خصومت دارند حرفی برای گفتن داشته باشند . در باب ادبیات مکتوب به ویژه کتاب باید حمایت اهل قلم و انتشارات و توزیع به صور مختلف انجام پذیرد . در جهان فعلی حوزه هنر و ادبیات (با گستره جامع خود ) و هنر مندان و ادیبان در شکل دهی یا فراموشی  تمایلات و گرایشات جوامع بشری نقش غیر قابل انکاری دارند که باید مورد توجه سیاست گزاران قرار گیرند .

* نکات پایانی *

بعد از انقلاب اسلامی کارهائی بزرگی درحوزه های مختلف سیاسی، اجتماعی ، هنری ، نظامی ، علمی ، ... کشور انجام گرفته است و کارهائی بزرگتر باید انجام بگیرد اما آنچه بستر اساسی این کارهاست سرمایه بزرگ اجتماعی به نام اعتماد عمومی به نظام حاکمیتی است که در سالهای اخیر از یک سو با فشار ها و القائات دشمن خارجی و از سوی دیگر بعضا با مدیریت های ناقص ، غلط ویا احیانا سوء مدیریت های عمدی بعضی عناصر نفوذی مامور دشمن دچار چالش شده است .

راه کار چیست ؟

1-   توکل به خدا

2-    تلاش مجاهدانه همگان مخصوصا مسئولین

3-    شفافیت و صداقت در امورات کشور ( به غیر از موارد امنیتی و نظامی و ... که واقعا اسرار وجودی کشورند ، موارد و مشکلات و معایب با صداقت و شفافیت به صاحبان اصلی کشور یعنی مردم توضیح داده شود .)

4-    از بین بردن هر آنچه موجب سلب اعتماد مردم می شود در کمترین زمان با بیشترین وسعت  - هر کس ، هر مقام ، هر موقعیت -  (تبعیض ، پارتی بازی ، رشوه ، اختلاس ... )

5- مدیریت کارآمد ( هر کس با هر نوع گرایش سیاسی ، قومی  اگر موفق است ادامه مسئولیت دهد و اگر ناکارآمد است کنار گذاشته شود نه به صرف پیروزی یا شکست جریانات سیاسی در کسب قدرت )

1-  ترجیح منافع عمومی به جای منافع گروهی و باندی

2-   نظارت عمل گرا به جای نظارت آمار گرای نهاد های نظارتی کشور

3-  اجرای عدالت در محاکم قضائی  (به هنگام ، همه گستر ، اثر گذار )

4-              اتحاد و همبستگی در مقابل دشمنان کشور ، هم پوشانی فعالیت های یکدیگر همراه با نقد مسئولانه و دلسوزانه

5-              گسترش چتر خودی برای آحاد ملت به غیر از کسانی که تیشه به ریشه اعتقادات ، عزت ، استقلال ملت می زنند (جذب حداکثری و دفع حداقلی )

6-               باز آفرینی اینکه این کشور جز با همت و تلاش این ملت ساخته نمی شود ما می توانیم تعامل و رابطه و استفاده از تجربیات بیگانگان آری  چشم امید به یاری بیگانگان هرگز

7-              حمایت و پشتیبانی از رهبری انقلاب اسلامی  

در نهایت معتقدم اگر بخواهیم در درازمدت جامعه ای نمونه و پیشرفته و ... داشته باشیم باید به سه عنصر مهم آموزش و تربیت در   حوزه های علمیه و آموزش و پرورش ( علما و معلمان) تولید به مفهوم عام ( مخصوصا کشاورزی و کشاورزان ) و امنیت آفرینان  ( نیروهای مسلح و انتظامی و امنیتی ) هم در محتوی و هم در شکل بهای لازم داده شود که اساس توسعه و پیشرفت جامعه هستند .

لازمه برقراری عدالت اجتماعی که وظیفه ذاتی حکومت اسلامی است ، تلاش برای حاکمیت قانون الهی ، مبارزه قاطع با هر نوع  تبیعض ، رانت خواری ، پارتی بازی ، رشوه گیری و اختلاس  می باشد و برای آن مدیرانی مومن ، پاک دست ، دلسوز ، ساده زیست ، جهادگر و آرمان خواه و واقع بین می خواهد .

نیازهای منطقه : ( مرند و جلفا )

بر هیچ کس پوشیده نیست که منطقه ما به لحاظ جغرافیای سیاسی و اقتصادی دارای اهمیت می باشد . اولا یک منطقه مرزی است  دوما با دو کشور همسایه  تقریبا هم مرز می باشد ( آذربایجان ، ارمنستان ) سوما گذرگاه راه عبوری زمینی به اروپا و آسیای میانه است چهارما دارای یک رودخانه تقریبا پر آب دائمی است  (ارس) پنجما دارای سابقه تاریخی تمدنی بلند مدت است و آثار باستانی متعددی گواه بر این موضوع می باشند ششما دارای وسعت سرزمینی به لحاظ کشت و کار به شرط مطالعه تخصصی و تامین آب است و.....  توجه به داشته های اقتصادی و فرهنگی و توان درونی قابل استخراج منطقه  این امر را می طلبد که کار گروهای کاری وارد در موضوع  این استعداد های را شناسائی نموده و بر اساس توان دست یابی به نتیجه آنها را اولویت بندی کرده و نسبت به اجرای آنها برنامه ریزی گردد . گر چه قسمت زیادی از این موضوعات انجام گرفته است . آنچه من می خواهم بیان کنم این است که معتقدم شمارش نیازهای منطقه و اعلام آن در برنامه های تبلیغاتی اساسا برای رای آوری مطلوب نیست چه اینکه " هر کس ازظن خود شد یار من  "  من بر این باورم که مسائل منطقه (مرند و جلفا ) باید در یک فرایند مشترک دو شهرستانی با لحاظ  الزامات موردی در جلسات مشاوره ای مسئولین اجرائی و قضائی و تقنینی مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به توان مالی کشور و منطقه اولویت بندی شده و برای هر سال یک یا دو مورد انتخاب شده و هر کس به نسبت مسئولیت خود اقدام جهادی به عمل آورده و در پایان سال گزارش پیشرفت خود را به مردم منطقه اعلام نمایند .  بی تردید سومین وظیفه اساسی وکیل یک منطقه پی گیری طرح های مصوب کمیته برنامه ریزی شهرستان و تلاش برای رفع موانع اداری و مالی آنهاست هر چه قدر در این قسمت وقت بگذارد در واقع خدمت به مردم و انجام وظیفه قانونی و اخلاقی و عرفی خودش می باشد .   معتقدم شمارش نیازهای منطقه شاید آسان باشد لکن اگر این نیازها بر اساس مطالعه تخصصی دقیق همراه با نیاز سنجی اولویت دار مبتنی بر میزان بودجه ریزی منطقه توسط شورای برنامه ریزی شهرستانها (مرند و جلفا ) باشد ، اولا قابلیت تحقق بالا را خواهد داشت و دوما انتظارات مردمی را به شکل منطقی جوابگو خواهد بود لذا قوّت و عزّت یک نماینده پی گیری آن مصوّبات می باشد نه اینکه از قبل خود مواردی به مردم به عنوان نیازهای منطقه بیان نماید و در ادامه یا نتواند آنها را عملی نماید یا برای عملی کردن آنها از بعضی از اصول و آرمانهای خود صرف نظر نماید . بی شک حوزه نمایندگی مرند و جلفا در امور راه های ارتباطی (تکمیل دو بانده کردن جاده مرند و جلفا ، مرند و بازرگان ) تعریض جاده مرزی جلفا به اصلان دوز ،  توجه به راه های ارتباطی شهرهای اقماری و راه های روستائی به عنوان شریان اصلی دست یابی به هر نوع خدمات ، استقرار تکمیلی کمک های اضطراری بین راهی جاده های ارتباطی (اورژانس ) ، توجه جدی به جذب سرمایه گذاری تولیدی در جهت رفع معضل بیکاری خصوصا در حوزه های کشاورزی و نیز تمرکز بر آبادانی و بهره برداری از دشت های وسیع هر دو شهرستان با تامین آب و شیوه های آبیاری نوین ، احیا و توسعه صنایع دستی روستاهای منطقه با حمایت های مالی و بازرگانی و بیمه ای ، توجه به گردشگری و خصوصا گردش گری حوزه سلامت با ساخت و تجهیز و تامین امکانات بهداشتی و درمانی مراکز درمانی و میزان توسعه یافتگی فرهنگی و اقتصادی و بازرگانی نیازمند تلاشهای بیشتر و توجهات جدی می باشد . باید تلاش شود در رفع نیازهای منطقه گستره برخورداری اکثریت جامعه هدف را پوشش دهد نه گروه یا منطقه خاصی را .  این حق مسلم مردم است که اگر منافع مادی در مملکت وجود دارد ( که دارد و بیشتر هم دارد ) سهم همه مردم است و همه به شکل عادلانه باید برخوردار شوند  مخصوصا گروه های کم برخوردار و طبقات پایین جامعه  چرا که همیشه این قشر های مملکت ، اکثر مشکلات را تحمل می کنند و کمترین اعتراض را دارند و در صورت داشتن اعتراضی شاید به سرانجام هم نرسانند . به جای بیان مشکلات ،  من به این جمله بسنده می کنم که بزرگترین مشکلات یا طرح های توسعه و پیشرفت در سایه وحدت و هم افزایی فکری و عملی مسئولین منطقه قابل حل و دسترسی است و آرزومندم که در منطقه ما مسئولین به این امر توجه نموده و عملا این را به مردم ارائه نمایند که دلسوزی و پی گیری امور مردم در نهایت تواضع و فروتنی بالاترین هدیه مسئولین به مردم می باشد و این هم منتی ندارد بلکه وظیفه قانونی و اخلاقی کارگزاران نظام اسلامی است .

بر ملت بزرگ و مجاهد ایران اسلامی است که با بصیرت و امیدواری ،(به دور از هیجانات کاذب تبلیغاتی یا تاثیر مخرب پول و قدرت در زمان انتخابات )   اولا مطالبه گر ، هوشیار ، حق مدار باشیم و دوما چنان مدیرانی را برای کارهای  کشورانتخاب نمائیم .

 

به امید سرافرازی و شکوه مندی روز افزون ملت و کشور ایران اسلامی

و من ا.. التوفیق و هو خیر الّناصرین

( 09144021550  - از پیشنهادات و انتقادات شما سروران گرامی استقبال می کنم )

 با تشکر ----  نوروزعلی واحد

شیفتگان خدمت خود را  ذلیل تشنگی قدرت نمی کنند .

 

 

 

 

امام خمینی (ره) :

وکیل هایی که آراسته هستند به اخلاق خوب، متعهد هستند به اسلام، وفادار هستند به کشور خودشان، خدمت گزار هستند به شما و به کشور، مردم آن اشخاص را انتخاب کنند و به مجلس بفرستند.

 

 

 

معرفی مرند و جلفا و فرصتها و تهدیدهای آن

جاذبه های فرهنگی و توریستی مرند و جلفا